Bandenfabriek Vredestein verkocht

De Russisch-Nederlandse bandenfabrikant Amtel-Vredestein krijgt een andere Russische eigenaar. Sibur Holding neemt het grootste deel van de aandelen over en verstrekt het noodlijdende Amtel-Vredestein per direct een kredietfaciliteit van 20 miljoen dollar (12,7 miljoen euro). Dat heeft Amtel-Vredestein gisteren bekendgemaakt.

De Nederlandse bandenfabrikant Vredestein werd in 2004 voor 195 miljoen euro verkocht aan het Russische Amtel. Onder de naam Amtel-Vredestein heeft het bedrijf een notering aan de Londense beurs. Amtel-Vredestein kwam de afgelopen jaren in de problemen door mislukte investeringen in Rusland. Aan het eind van 2007 had het bedrijf voor 756 miljoen dollar aan schulden uitstaan. In 2007 leed het bedrijf over het eerste half jaar een verlies van 34 miljoen dollar.

Onderdeel van de overname door het petrochemische concern Sibur Holding is dat Amtel-Vredestein de bandentak Sibur Russian Tyres overneemt. In ruil daarvoor geeft Amtel-Vredestein 159 miljoen nieuwe aandelen uit aan Sibur Holding. Daarmee krijgt Sibur Holding een belang van 70 procent. Daarna zal Amtel-Vredestein ondershands nog eens voor 150 miljoen dollar nieuwe aandelen uitgeven, waarvan Sibur Holding eenderde zal verwerven. Het belang van Sibur Holding zal door deze nieuwe uitgifte verminderen tot maximaal 60,5 procent.

Als de aandeelhouders van Amtel-Vredestein akkoord gaan met deze constructie zal Sibur nog eens 20 miljoen dollar aan krediet verstrekken.

Sibur Russian Tyres heeft 23.000 medewerkers. Het bedrijf maakt vooral banden voor vrachtauto’s. Amtel-Vredestein heeft 8.400 man personeel en maakt met name banden voor personenauto’s en tractors. In de fabriek in Enschede werken 1.200 mensen. Het nieuwe bedrijf wil zich met name richten op verdere uitbreiding in Rusland en Oost-Europa.