De liberalen tellen een voor een, de radicalen per tien

moslim_ahmadiyah_afp.jpgAnick schrok vandaag een beetje, toen hij zag dat ik zonder vertaler was gekomen. Moest hij twee uur lang Engels praten! Maar ja, met mijn Indonesisch kan ik nog net vertellen waar ik vandaag kom (dari Belanda) en wat ik hier doe, geen gesprek over de radicale islam voeren… Wordt aan gewerkt!

Anick is de voorzitter van de ICRP, een organisatie die zich inzet voor vrede tussen religies. Hij zit ook bij de JIL, de vereniging voor liberale islam. Toen zij op 1 juni een demonstratie voor verzoening organiseerden, werden tientallen demonstranten in elkaar geslagen door fundamentalisten van de FPI. Het hoofd van de FPI-beweging werd voor die zaak in de cel gegooid. Maar of-ie ook wordt veroordeeld?

In Indonesië is er een gigantische groep gematigde moslims, vertelde Anick. Aan de ene kant proberen de FPI en consorten die middengroep te doen radicaliseren. Hijzelf probeert met zijn organisaties zoveel mogelijk mensen naar de liberale kant te trekken, door demonstraties, boeken en netwerken binnen universiteiten.

Echt optimistisch was hij niet. ,,De radicalen hebben zoveel energie. Wij tellen onze nieuwe aanhangers een voor een, bij hun gaat het per tien tegelijk.” Volgens hem is armoede de belangrijkste reden om te radicaliseren. Hij ziet vooral arme en laagopgeleide jongeren naar de fundamentalisten toe trekken. Deels omdat het ze geld kan opleveren. Anick zegt dat organisaties als de FPI onder het mom van religie restaurant- en caféhouders afpersen: als ze niet betalen worden ze aangevallen, zogenaamd omdat ze alcohol schenken. Verder speelt jaloezie volgens hem ook een rol. Zo is de Ahmadiyah relatief rijk, zouden ze daarom sinds een paar jaar een doelwit zijn?

Zelf probeert hij met zijn liberale islam-club niet eens meer om arme jongeren te bereiken; hij richt zich vooral op studenten. Maar ze ondervinden veel tegenstand van de radicalen. ,,Als we ze bekritiseren, zijn we meteen anti-islam, zionistisch en te westers.” Voorlopig zijn ze ook druk met de nasleep van de demonstratie van 1 juni. Want dat de verzoeningsboodschap je zelfs een klap op je kop kan opleveren, helpt ook niet echt.

    • Elske Schouten