Zelfs de Basken vieren feest

Na 44 jaar wachten vierde Spanje vannacht massaal de Europese voetbaltitel. Overal galmde het ‘Viva España’ door de straten.

Middernachtelijke opstoppingen op de Paseo de Castellana, de centrale verkeersader van Madrid. Feest in en rond de fonteinen op de vele rotondes in de hoofdstad. En een volgepakte Plaza de Colón, waar de brandweer de spuiten moest openzetten om de vele tienduizenden toeschouwers voor de megaschermen te laten afkoelen.

Spanje vierde afgelopen nacht, voor het eerst sinds 44 jaar, de Europese titel met een enthousiasme dat zelfs voor een land waar voetbalgekte gebruikelijk is, uitzonderlijk mag heten. De helden: aanvoerder en doelman Iker Casillas, Xavi Hernández en natuurlijk Fernando Torres – ‘el niño’, het jongetje – die voor het winnende doelpunt zorgde. Zelfs de weinig populaire trainer Luis Aragones (69) kreeg zonder voorbehoud alle lof toegezwaaid en werd bijna liefkozend bij zijn voornaam genoemd.

In Madrid, waar de finale door de open ramen in de huizen en de bars op elke plek te volgen was, barstte na het laatste fluitsignaal een spontaan straatfeest los. Een mensenmenigte stroomde naar buiten terwijl het vuurwerk knalde en de spreekkoren met ‘Campeones!’ en ‘Podemos!’ (‘Het lukt ons’) opklonken. Toeterende auto’s, volgeladen met jongeren en behangen met Spaanse vlaggen, zetten het verkeer op veel plaatsen vast. Zo’n 120 mensen moesten door de hulpdiensten behandeld worden – veelal omdat zij door de drukte hitte onwel waren geworden.

In steden in heel Spanje werden de pleinen en straten gevuld met toeschouwers voor de tv-schermen die door de stadsbesturen waren geplaatst. Zoiets wordt in het door lokale nationalistische gevoelens geteisterde Spanje nauwlettend gevolgd. Zo ontging het niemand dat het stadsbestuur van het Catalaanse Barcelona het publiek grote schermen onthield. Dat kon niet voorkomen dat na afloop alsnog een spontaan feest losbarstte in de omgeving van de Ramblas en de Plaça de Catalunya. Zelfs in het centrum van het Baskische Bilbao werd feest gevierd op straat, wat uitzonderlijk mag heten.

In een land waar de vlag nog altijd voor gemengde gevoelens zorgt en de trots vooral wordt ontleend aan lokale afkomst, werd de nationale overwinning zonder de gebruikelijke terughoudendheid gevierd. Zelfs het ‘Viva España’, dat veel Spanjaarden nog altijd verbinden aan de dictatuur, galmde als overwinningskreet door de straten.

Het voetbal zorgde bij een nieuwe generatie Spanjaarden spontaan voor een gevoel van eenheid in een land waar dit vaak ontbreekt, was vanochtend in praatshows op radio en tv de conclusie.

    • Steven Adolf