Zachtjes snikkend de ‘fanmijl’ verlaten

Het zag er veelbelovend uit, maar Duitsland bleek in de finale niet goed genoeg. Het zit ze niet lekker, maar de reacties zijn mild.

De bakker had vanmorgen zijn EK-gebak in de uitverkoop gedaan. Donuts in de kleur van de Duitse vlag gingen weg voor de helft van de prijs. „Het feest is voorbij”, zei de verkoopster streng. Uiteraard was de verloren finale tegen Spanje het gesprek van de dag in haar winkel.

Duitsland is vicekampioen voetbal van Europa – en dat zit de Duitsers niet lekker. Natuurlijk, de besten wonnen. Maar de verwachtingen waren hooggespannen. De ploeg van bondscoach Joachim Löw stond voor het eerst sinds 1996 weer in een EK-finale – om dan te verliezen doet pijn.

In Schwerin, Magdeburg, Halle en Bautzen, in het vroegere Oost-Duitsland, waren rellen. In de rest van het land bleef het rustig.

Bondskanselier Merkel, die met president Köhler van Duitsland een ongemakkelijk paar op de tribune in Wenen vormde, hield na afloop de moed erin. „De ploeg heeft gestreden, maar het was niet genoeg. Tegen Michael Ballack heb ik gezegd dat we moeten wachten. We waren derde op het WK in 2006; we zijn nu tweede. Laten we kijken wat er op het komende WK gebeurt.”

Uitgerekend Ballack (31), aanvoerder en regisseur van het Duitse team, had het gisteravond moeilijk. Een kuitblessure, een bloedend oog, balverlies en veel doelloos gezwoeg. Hij is tienmaal tweede geworden in een voetbalfinale, inclusief optredens in de Champions League. „Een tragische figuur”, heet hij nu.

De pers was vanmorgen betrekkelijk mild voor de Duitse ploeg. „We zijn toch trots op jullie!”, kopte de boulevardkrant Bild boven een foto van middenvelder Bastian Schweinsteiger, die treurend op het voetbalveld in Wenen zit.

Het zag er vooraf veelbelovend uit. Berlijn golfde van het zwart-rood-goud. In café Kucheleck werd je bediend door een serveerster die de Duitse vlag als rok droeg. In Route 66 werd voortijdig de overwinning gevierd met een onafzienbare rij halve liters bier.

Een Sternstunde, een groots en beslissend moment, werd het echter niet. De speciale ‘fanmijl’ op de Berlijnse Strasse des 17. Juni, tussen Brandenburger Tor en Siegessäule, liep na elf uur gisteravond zachtjes snikkend leeg.

    • Joost van der Vaart