Wolkers’ laatste foto of een naakt van Olaf

In Foam zijn 92 foto’s te zien van bekende Nederlandse en buitenlandse fotografen.

Zondag worden de foto’s – voor minimaal 300 euro – geveild voor het goede doel.

Het naakt van Erwin Olaf is een van de duurste werken. De bieding begint bij 2.500 euro. Foto Erwin Olaf Olaf, Erwin

In de witte ruimtes van Fotografiemuseum Foam in Amsterdam nemen twee verdwaalde bezoekers vast een kijkje, terwijl de nieuwste expositie wordt ingericht. Ze kijken wat verbaasd van het ene naar het andere paneel. Uiteindelijk komen ze vragen wat het voorstelt: „Een catalogus van de fotografiewereld?” Tussen de foto’s aan de wand zijn weinig overeenkomsten: geen thema, geen tijdbeeld, geen hommage.

Er hangen zwart-witafdrukken van fotojournalisten als Kadir van Lohuizen en Koen Wessing, in dezelfde ruimte waarin kleurige kunstfoto’s van Cornelie Tollens en Wendelien Daan hangen, of metershoge abstracte vergezichten, gemanipuleerde of gestileerde foto’s. Het is een allegaartje van allerlei genres.

Sinds afgelopen vrijdag worden in Foam foto’s tentoongesteld die aanstaande zondag worden geveild voor de stichting Young in Prison (YiP). De organisatie heeft 90 bekende fotografen benaderd of zij werk wilden afstaan voor dit goede doel, en zelfs 92 fotografen gaven daaraan gehoor. „Het is een overzicht van alle toppertjes”, zegt Sanne Windig van YiP.

Met hulp van onder andere de contacten van Gerrit Jan Wolffensperger (oud-bestuurslid van World Press Photo) en fotoliefhebber/reclameman Erik Kessels (KesselsKramer) werd de lijst van fotografen samengesteld. Ook waren negen leden van het gerenommeerde fotoagentschap Magnum bereid een foto te doneren. „Voor het eerst doen nu ook buitenlandse fotografen mee”, zegt Windig.

Dus hangt een foto van Mitch Epstein gebroederlijk naast werk van Nederlandse beroemdheid Bertien van Manen en jong talent Ilse Frech, tegenover lachende cakejes van Martin Parr en een naakt van Erwin Olaf. Deze laatste is een van de duurste werken, de bieding begint bij 2.500 euro. De meeste foto’s worden zondag geveild voor het minimumbedrag van 300 euro. Het bedrag gaat volledig naar het goede doel: afdrukken en inlijsten is gesponsord.

De stichting YiP is een initiatief van Noa Lodeizen (30), die tijdens haar stage in Zuid-Afrika schrok van het grote aantal tieners in de gevangenis. Ze merkte dat gevangenisdirecteuren zelf ook niet gelukkig zijn met deze ‘universities of crime’: de creatieve workshops die ze organiseerde, waren van harte welkom. Met YiP zamelt ze geld in voor projecten in Afrika, Suriname, Colombia en Brazilië.

Om ook bij het geld inzamelen creativiteit centraal te stellen, koos YiP voor een fotoveiling: „Dat is een kunstvorm die ook veel jongeren aanspreekt”, zegt Lodeizen. Windig en Lodeizen vermoeden dat een jeugdig portret van Mick Jagger zondag hoge ogen zal gooien, net als een van de laatste foto’s van Jan Wolkers – terwijl voor verzamelaars werk van Ed van der Elsken, Eva Besnyö en Ata Kandó een buitenkansje vormen.

De derde editie van de YiP-fotoveiling groeit aan populariteit. Zowel bij fotografen, die het leuk vinden om te kijken wat hun werk opbrengt, en ook bij het publiek, dat de kans krijgt om voor redelijke bedragen een echt kunstwerk te kopen. „Sinds Sotheby’s geen foto’s meer veilt, zijn wij de grootste fotoveiling”, lacht Windig.

Drie jaar geleden brachten veertig foto’s samen 40.000 euro op, vorig jaar waren het er 70 die – op één na – allemaal werden geveild voor een totaalbedrag van 70.000 euro. En dit jaar zijn er dus 92 foto’s te vergeven. Windig maakt al glunderend een rekensommetje. „We zullen zien...!”

    • Olga van Ditzhuijzen