Windsurfer Bouman plaatst zich voor Spelen

Dankzij zijn goede prestatie in de Kieler Zeilweek, heeft Casper Bouman zich voor de Olympische Spelen geplaatst. In de RS:X-klasse eindigde hij op de slotdag in de medal race als derde. Door de dubbele punten werd dat ook zijn eindklassering. Bouman moest in Kiel in de topzes eindigen om in het Chinese Qingdao, waar het olympisch zeiltoernooi wordt gehouden, mee te mogen doen.

De Haagse windsurfer was zaterdag al zeker van zijn kwalificatie. Na negen races bezette hij de tweede plaats. De Canadees Zac Plavsic stond toen zesde in het algemeen klassement met een totaal van 37 punten. Bouman stond op 13. Die voorsprong kon de Nederlander gisteren in de finalewedstrijd niet meer verspelen ook al zou hij als laatste finishen.

„Een pak van mijn hart. Eindelijk is het gelukt. Er was ook geen andere mogelijkheid”, zei Bouman zaterdagavond opgelucht . Hij miste de definitieve kwalificatie al twee keer, in Hyères en Medemblik. „Je moet het allemaal leren. Noem het ervaring. Onder druk varen en vertrouwen op je eigen kwaliteiten. De wedstrijden met minder wind voer ik hier ook goed. En dat het af en toe echt waait, versterkt natuurlijk je zelfvertrouwen”, aldus Bouman.

De uitdaging voor de zeiler was gisteren vooral om goud in Kiel te behalen, maar dat lukte niet. Zijn tweede uitdaging was om trainingspartner Dorian van Rijsselberge voor te blijven. Die zakte zaterdag naar de vierde plaats. Maar ook daar slaagde Bouman gisteren niet in. Van Rijsselberge werd tweede in de race maar eindigde in de eindklassering met een vierde plaats wel achter Bouman. De Pool Piotr Myszka won het eindklassement; zijn landgenoot Przemek Miarczynski werd tweede.

Mogelijk mag het watersportverbond ook nog een vertegenwoordiger in de Laser-klasse naar China sturen. Rutger van Schaardenburg, in het bezit van een halve nominatie, leek in deze eenmansboot de meest logische kandidaat. Hij voer in Kiel tienmaal uit en stelde, na een tweede en vijfde plaats in de groepsfase, uiteindelijk teleur met de 26ste plaats.

Marc de Haas diende zich aan als kroonprins. Hij versloeg in de Gold Fleet zijn concurrent Eduardo van Vianen. Dat was belangrijk voor deelname aan het EK in juli in België, waar olympische kwalificatie nog is af te dwingen. (ANP)

Volg de prestaties van de windsurfer op casperbouman.com