Voortschrijdend inzicht

Het mag dan nog tweehonderd dagen duren voordat de huidige Amerikaanse president het veld ruimt, maar let op zijn beleid en het lijkt er af en toe op alsof hij volgende week al vertrekt. De nadagen van dit presidentschap zullen boekdelen vertellen over de buigzaamheid van stalen principes. Principes die jarenlang pal hebben gestaan voor schisma en conflict.

Maar er zijn kansen voor een ommezwaai. Presidenten van machtige naties zouden het niet zijn geworden als zij niet zouden hechten aan ‘het oordeel van de geschiedenis’. Zij die als een keizer over de wereld hebben geregeerd, dromen van onsterfelijkheid. En wat blijkt, onsterfelijkheid dwingt zo nu en dan ook vreedzame beslissingen af. De beste dagen zijn geteld. Dus wat doe je als je erfgoed aan elkaar hangt van animositeit? Je verleent gezworen vijanden gratie.

De suggestie dat George W. Bush Noord-Korea uit zijn zwartboek heeft geschrapt omdat het goed zou zijn voor zijn plek in de geschiedenis, lijkt zo op een televisiescript, dat het waarschijnlijk wel waar zal zijn. De president poetst vuile vlekken weg. Let op wie er verder nog gratie krijgen.

Toch was zijn Noord-Koreabeleid een regelrechte ode aan de verwijdering. Bush maakte na zijn aantreden abrupt een einde aan jaren van diplomatieke inspanning. Hij strooide kwistig met Het Kwaad. De wereld werd teruggeworpen naar tijden van grootspraak. Noord-Korea trok zich verder terug in zijn schulp en bouwde naar eigen zeggen verwoed verder aan allerhande vormen van gevaar. Het werd gretig bevestigd in Washington.

Maar toen kwam ogenschijnlijk het inzicht. Niet dat iemand gelooft dat de Noord-Koreaanse knieval oprecht is, maar voor ijzervreter Bush is het genoeg. Alleen de reactie van Het Brein, vice-president Dick Cheney, was nog vanouds. De grootste ruziezoeker heeft duidelijk moeite met het afscheid. Hij was des duivels.

De strop geldt natuurlijk alles en iedereen – behalve Noord-Korea dan. Voortschrijdend inzicht na een dwaling van jaren geeft weinig soulaas. De ommezwaai van Bush heeft niet kunnen voorkomen dat het land enkel weerbaarder is geworden. Nee, de wereld is geen veiliger plaats.

Floris-Jan van Luyn

    • Floris-Jan van Luyn