‘Verkoop tabak aan kids Afrika’

De Britse tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT) richt zijn marketing in Afrika op jongeren en breekt daarmee met zijn eigen marketingcodes. Dat zegt de BBC op basis van eigen onderzoek. De fabrikant zou de verkoop van losse sigaretten promoten. Die zijn populair onder jongeren omdat die vaak geen volledig pakje kunnen kopen. Bewijzen hiervoor zouden zijn gevonden in Nigeria, Malawi en Mauritius. In het BBC-programma komen kinderen van 11 aan het woord die hierdoor een rookverslaving hebben ontwikkeld. Ook sponsorde BAT een muziekevenement waarbij de leeftijd van bezoekers niet werd gecontroleerd. BAT zegt de beschuldigingen te onderzoeken. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie sterven in Afrika jaarlijks 100.000 mensen aan roken gerelateerde ziekten. (BBC)