Ton Lutz Prijs voor regisseur Merel de Groot

Regisseur Merel de Groot heeft met haar voorstelling Tot de wereld zaterdag op het ITs festival de Ton Lutz Prijs gewonnen, de prijs voor de beste afstuderende theaterregisseur. In het Amsterdamse Compagnietheater werd zaterdagavond met de prijsuitreiking het internationaal theaterscholenfestival ITs afgesloten.

Liefst zes prijzen moesten worden toegekend, dus het moest allemaal in een fiks tempo. Juryvoorzitters losten elkaar op het podium af om na anderhalve week Internationaal Theaterschool Festival de opvallendste spelers en makers te bekronen. Actrice Alejandra Teus van de Toneelschool Maastricht had volgens de jury „als een huis” staan spelen en won de Kemn-A-ward voor het grootste acteertalent. Teus was niet in de zaal aanwezig, maar meldde zich in het Compagnietheater via een webcam vanuit Maastricht, waar ze die avond nog de planken op moest.

De 26-jarige Wageningse Merel de Groot studeert af aan de Regie Opleiding in Amsterdam, en krijgt met de Ton Lutz Prijs 4500 euro en twee maanden salaris om haar professionele debuut te maken. Volgens de jury maakte De Groot met Tot de wereld „één lange herinnering aan de oeverloze kindertijd, aan de eerste liefde, en het ontdekken van je plaats in de groep.” Haar bewegingstheater, dat dicht tegen de beeldende kunst aanligt, werd geprezen om de eigenzinnigheid, het ruimtegebruik en de gedrevenheid en is bovendien „een voorstelling die haar eigen wetten stelt.”

De Groot liet na de prijsuitreiking weten vooral met die laatste opmerking erg gelukkig te zijn. „Na de eerste twee jaar van de Regie Opleiding heb ik me vooral erg proberen los te schudden van de methodes die ik kreeg aangereikt. Ik was op zoek naar mijn intuïtie en heb mijn eigen theatercodes willen maken. Bij het maken van Tot de wereld heb ik veel moeite gedaan om aan iedereen die er aan meewerkte uit te leggen dat niets vanzelfsprekend moest zijn. Alles wat in de voorstelling te zien was moest er niet zomaar zijn.”

Andere winnaars waren: de voorstelling Zo komt de naakte waarheid aan haar licht van Floor van Leeuwen en Bas van Rijnsoever (ITs Parade Parel), danseres Leena Keizer met haar solo Forest Within (ITs Choregraphy Award) de dansvoorstellingen Re: Rain en Verve08 (gedeelde ITs Guest Award) en de toneelstukken Het koude kind en Hermatologisch getest (gedeelde publieksprijs ITs Award).

    • Sebastiaan Kort