Toeschouwers hebben zelf ook publiek

De TT in Assen trok 135.000 toeschouwers, veel van hen zijn motorrijders.

De uittocht na afloop zorgde niet alleen voor files, maar ook voor veel publiek en gezelligheid langs de A28.

Overal langs de snelweg – op viaducten, achter de vangrails, bij benzinestations – kijken mensen naar de uittocht. Foto’s Karel Zwaneveld 28-06-2008. Assen. Nederland. TT. Motorspotters. Foto : Karel Zwaneveld Zwaneveld, Karel

Tienduizenden motorrijders, volgepakte viaducten, mensen langs de vangrail en onbegaanbare benzinestations. Zo zag de A28 er zaterdagmiddag uit. Rond drie uur begon de massale uittocht van de bezoekers aan de TT in Assen. Ongeveer 135.000 motorfans bezochten het evenement. De meesten waren motorrijders en dat zorgde voor een indrukwekkend plaatje op de snelweg. De uittocht trok veel bewonderaars.

Sommigen van hen zijn echte motorfans, anderen komen voor de sfeer. Op de viaducten over de snelweg staan rijen met mensen. Daar heb je immers het beste overzicht. „Vanaf hier zie je goed alle verschillende motorspullen”, legt Benny Akkerman (60) uit. Hij is al jaren fan van motoren. „Zelf heb ik ook een motorfiets. Vroeger ging ik altijd naar het circuit, maar dat is me te commercieel geworden. Maar vanaf hierboven kan ik prima alle nieuwe snufjes bewonderen. Ik ben een kenner dus ik herken alles, ook van een afstand.”

Maar er bevinden zich ook veel niet-motorfans in de massa, zoals Andre Doorten. „Ik kom net aanfietsen met die twee kleintjes.” Hij wijst naar twee blonde jongetjes die met grote ogen de snelweg bewonderen. Doorten houdt niet speciaal van motoren maar het massale trekt hem aan. „Het zijn er zo veel. De jongens zijn eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd in de motoren. Zij komen voor het moonen”, lacht Doorten. „Er rijden nu namelijk ook veel busjes met jongeren voorbij. Die zijn lekker baldadig en trekken hun broek naar beneden. Allemaal blote billen voor het raam.” Verlegen draaien Jeroen (9) en zijn vriendje Siel (7) hun hoofd weg.

Ook langs de snelweg bevinden zich groepen mensen. Sommigen hebben hun tuinmeubilair uitgestald of liggen op een picknickkleed in het gras. Anderen gebruiken de vangrail en praatpalen om op te zitten. Erik en Annemarie Bos zitten met hun zoontje Thomas van anderhalf op hun knieën in het gras. „Ik ben zeker fan van motoren”, zegt Erik Bos. Normaal ga ik altijd naar het circuit. Dit jaar kwam het er niet van dus daarom zitten we hier om een glimp van het evenement op te vangen.” Ook zijn vrouw geniet van de middag langs de A28. „Ik ben ook gek van motoren. Zelf heb ik er geen maar ik zit altijd bij Erik achterop.” Thomas heeft het net zo naar zijn zin als zijn ouders. Met een grote glimlach zwaait hij naar de motoren die langstrekken. Verderop zit een oudere vrouw in een grote zonnestoel. „Ik vind motoren wel leuk maar ik zit hier eigenlijk gewoon omdat het zo lekker de dag breekt. Ja, anders hang je ook maar weer heel de dag in de winkelstraat. Kan je beter hier gaan zitten toch? Gezelligheid, zonnetje erbij.”

Het is erg druk op de viaducten en langs de vangrail, toch lijken de benzinestations het meest populair bij de bewonderaars. Hoewel daar een aantal gezinnen met kleine kinderen zijn, overheersen de bier drinkende diehard motorfans bij de pompen. „Wij komen hier elk jaar”, roept John Bouwels. Samen met een groep vrienden zit hij bij het benzinestation dat het dichtst bij het circuit ligt. Vijf tuinstoelen staan uitgestald in het gras achter de vangrail. In het midden dient een koelbox, gevuld met flesjes bier, als tafel met daarop een grote bak met lekkernijen. In een korte broek en met klompen aan zijn voeten geniet Bouwels vanuit zijn stoel van de motorstoet. „De rest staat verderop, waar opnames gemaakt worden voor GeenStijl.” De vrienden staan inderdaad voor de camera te springen, juichen en zingen. „We komen hier al een jaar of tien”, vertelt Bouwels. „We houden van motoren en het is gewoon hartstikke gezellig. Ik heb zelf een crossmotor en een wegmotor.”

De motorrijders lijken ook te genieten van het publiek. Ze zwaaien enthousiast terug naar de toeschouwers, sommigen zelfs met twee handen, ze toeteren wat, geven af en toe wat extra gas en heel soms maakt er één een wheely, waarbij de motorrijder op zijn achterste wiel rijdt.

Op de weg is het een gezellige bende. Ondanks de files, die op hun hoogtepunt bij elkaar ruim 35 kilometer lang zijn, is de sfeer goed. Mensen hangen uit de autoramen om foto’s en video-opnames van de motorstoet te maken. Slechts een enkeling heeft geen felgekleurd polsbandje om van het motorevenement. Uit een caravanraam hangen een paar jongens en in de achterbak van een busje zitten twee jongens die hun benen naar buiten laten bungelen. Iedereen lacht en zwaait naar elkaar.

Op de Van Vollenhoventunnel, dicht bij Utrecht, staat het laatste groepje bewonderaars. Na een tocht van 135 kilometer met publiek moeten de rijders het de verdere reis naar huis zonder doen.

    • Shari Kiljan