Tevens is hij een vrouwenmagneet

Gisteren vierde ik met mijn vriend het tweejarig bestaan van onze relatie. Een feestelijk moment.

Na twee jaar denk je iemand een beetje te kennen. Zo kan ik inmiddels aan mijn vriend zijn bovenlip zien of hij mij voor de gek houdt – dan krult die lip namelijk een beetje vreemd op. En hij heeft zich erbij neergelegd dat ik in zijn auto altijd door de muziek heen praat. Die dingen leer je na twee jaar.

Daarom keek ik verrast op toen ik in HP/De Tijd het coververhaal ‘De nieuwe lul’ las. Het was zo’n verhaal waar HP in grossiert; ze nemen daar altijd een gewoon onderwerp, zoals ‘Rita Verdonk’ of ‘opa’s en oma’s’ en dan zetten ze er ‘De nieuwe’ voor. Dan laten ze er wat illustraties bij maken, bijvoorbeeld van een opa met een iPod, en dan lijkt zoiets ineens een trend.

‘De nieuwe lul’ ging over een nieuw mantype. ‘Zelfverzekerd en onaantastbaar. Wat anderen van hem vinden, interesseert hem niet.’ De nieuwe lul houdt van bier en seks, en hij vertoont asociaal gedrag, dat, omdat het zo wonderlijk en onaangepast is, de sleutel tot zijn succes is. Tevens is hij een vrouwenmagneet.

In een kadertje stonden allemaal Nederlandse mannen die typisch Nieuwe Lullen waren. En daar stond de naam van mijn eigen lieve vriend. Mijn vriend was een Nieuwe Lul! En daar was ik in die twee jaar zelf nog helemaal niet achtergekomen!

Hij stond in de categorie ‘De sardonische lul/De zuiger’, samen met zijn duolul Teun van de Keuken, met wie hij een tv-programma maakt. Snel keek ik wat voor mannen nog meer Nieuwe Lullen waren. Martin Bril, Prem Radhakishun, Borat, Ischa Meijer (je hoefde niet eens te leven om een Nieuwe Lul te zijn): toch niet de minsten. Ik viel maar over een paar namen: Rob Oudkerk, bijvoorbeeld. Die vind ik persoonlijk een Oude Lul – het wapenfeit waarmee hij zijn Lulschap bevestigde, is toch al sterk verouderd. En met John de Mol heb ik ook weinig. Maar goed, die is wel steenrijk. Ook iets waar je respect voor kunt hebben.

En wat vond mijn vriend er zelf van? Zoals het een Nieuwe Lul betaamt, vond hij het allemaal reuze komisch. Ik vond het ook niet erg. Want ik weet hoe hij echt is. En laten we wel wezen: een beetje vrouw heeft liever een Nieuwe Lul dan zo’n vermaledijde metroseksueel.

Lees de columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius