Televisie Voorkeur

Vanavond zijn twee afleveringen te zien van de animatieserie Shaun the Sheep, over het eigenzinnige schaap Shaun, de schaapshond Bitzer, de boer, drie ruzie zoekende varkens en de rest van de veestapel. Aflevering Sheepwalking: het is heerlijk rustig op de boerderij, totdat Shaun begint te slaapwandelen. The Farmer's Niece: Shaun en Bitzer ontdekken dat de bezoekster van de boerderij helemaal niet zo aardig is. BBC 2, 18.30-18.50u.

actualiteiten

EénVandaag. Portret van rijksbouwmeester Mels Crouwel, die na vier jaar stopt en weer aan het werk gaat op zijn eigen architectenbureau. Crouwel werd bekend door zijn pleidooi voor hoogbouw in Nederland en is ook bekend van zijn ontwerpen voor Schiphol en de Malietoren in Den Haag. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over het imago van de roker naar aanleiding van het rookverbod in de horeca per 1 juli. Hoe de stoere Marlboro-man veranderde in de schlemielige paria van de samenleving. Met een verstokte roker, advocaat Theo Hiddema, en een 90-jarige longarts die als een van de eersten waarschuwde voor de gevaren van nicotine. Verder verslag van een onderwijsproject in Schiedam, waar een VMBO-school met een dramatisch slechte reputatie met hulp van een reclamebureau in 100 dagen de leukste school van Nederland wil worden. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova/Den Haag Vandaag. Portret van Wim Pijbes, die nieuwe directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam en aandacht voor de rechtszaak tegen Geurt R., de oude lijfwacht van Holleeder, wegens pogingen tot afpersing. Ned.2, 22.45-23.20u.

informatief

Groeten van Max. Tweede aflevering van een wekelijks consumentenprogramma voor de vakantieganger met Sybrand Niessen, dat in de media nogal kritisch werd ontvangen. Met de rubriek Underkoffer, waarin een kwalijke zaak binnen de reisbranche onder de loep wordt genomen en ‘tips en tricks’ die het reizen vergemakkelijken en zelfs leuker maken. Ned.1, 21.25-22.20u.

Mary Queen of shops. Derde aflevering van een zesdelige reportageserie waarin detailhandelgoeroe Mary Portas kleine kledingwinkels advies geeft hoe ze zich te weer kunnen stellen tegen de grote concurrenten. Vandaag bezoekt zij Rumplestiltskin, een hippe modewinkel in Zuid-Londen. De winkel oogt als een jeugdsociëteit en de kleren zijn te veel van de straat voor de yuppen in de wijk. BBC 2, 22.00-23.00u.

Gezellig naar Marokko. Tweede deel van een zevendelige reportageserie waarin presentator Derek Bolt met een groep van veertig kampeerders, twintig stellen, meereist naar Marokko. De groep is aangekomen bij de koningsstad Meknes. Er is tegenslag: de wc’s op de camping blijken smerig, op het strand zijn geen vrouwen te bekennen en de auto van een van de stellen heeft het begeven. Ned.1, 22.20-22.50u.

Documentaire

De Herald, het ware verhaal. Op 6 maart 1987 kapseisde voor de kust van Zeebrugge de veerboot Herald of Free Enterprise, waarbij 193 opvarenden omkwamen. De documentaire geeft een reconstructie van de gebeurtenissen op de fatale avond aan de hand van getuigenissen van overlevenden, nabestaanden van slachtoffers en hulpverleners. België 2, 22.05-23.00u.

Drama

Cranford Chronicles. Tweede deel van Britse historische kostuumserie. In 1842 wordt de bevolking van het stadje Cranford in Cheshire geconfronteerd met ‘moderniteiten’. Met o.a. Judi Dench, Eileen Atkins en Simon Woods Ned. 2, 20.55-22.00u.

amusement

Sanne Wallis de Vries: Vier. Registratie van de vierde voorstelling van cabaretière Sanne Wallis de Vries, die wordt bijgestaan door twee sidekicks: Vera Kaye en Cindy Grande. Over de vraag of het feest in dit land niet een beetje geweest is, over het behoren tot de Inner Circle, over hoe het is om beyond geëmancipeerd te zijn. Ned.3, 20.20-21.25u.

Grumpy old women: My Family en Other Animals. Vrouwen van middelbare leeftijd – onder anderen Ann Widecombe, Charlie Hardwick, Dillie Keane, Eve Pollard, Fiona Phillips en Germaine Greer – mopperen over pubers die te lui zijn om natte handdoeken op te hangen of hun huiswerk te maken en over andere familieleden die nooit iets in huis kunnen vinden. BBC 2, 23.00-23.30u.

sport

Wimbledon. Samenvatting van de vandaag gespeelde wedstrijden o.m. in Today at Wimbledon, BBC 2, 21.00-22.00u. en in Wimbledon update, Net 5, 23.00-0.00u. Morgen verslag op Net 5, 13.00-17.55u., BBC 2, 13.00-13.45u. en BBC 1, 13.45-18.25u.