Tele Atlas levert kaarten Google

Tele Atlas, de digitale kaartenmaker die onlangs is overgenomen door TomTom, blijft de komende vijf jaar de kaarten leveren voor de kaartapplicaties van internetbedrijf Google. Vanmorgen maakte Tele Atlas bekend dat het een contract heeft afgesloten om materiaal te leveren voor Google Maps, Google Earth (de 3D-versie) en mobiele digitale kaarten die op telefoons geraadpleegd worden.

Het gaat om kaartmateriaal van 200 landen. Internetters die gebruikmaken van de Google-kaarten kunnen ook wijzigingen doorgeven aan Tele Atlas. Google legt in zijn onlinediensten een aparte ‘laag’ over de kaartinformatie, waarin gebruikers bijvoorbeeld adresgegevens van bedrijven, foto’s of routes kunnen bewaren, gekoppeld aan de coördinaten op de kaart.

Volgens analisten van SNS Securities is het een „blijk van vertrouwen” dat Tele Atlas een langdurig contract sluit met het grootste internetbedrijf ter wereld. Google blijft voor zijn kaartsoftware overigens ook gebruikmaken van digitale informatie van Navteq, de belangrijkste concurrent van Tele Atlas. Welke bedragen gemoeid zijn met het nieuwe, vijfjarige contract willen Tele atlas en Google niet bekendmaken.

Tele Atlas werd dit jaar overgenomen door TomTom. De Nederlandse maker van navigatieapparatuur kocht Tele Atlas voor bijna 3 miljard euro. Op dit moment heeft TomTom bijna alle aandelen (ruim 99 procent) in handen. Tele Atlas verdwijnt 30 juli van de beurs. Het aandeel kan nog tot 25 juli verhandeld worden.