Snelste 100 meter ongeldig

Wereldrecordhouder Usain Bolt is gewaarschuwd. Ook wereldkampioen Tyson Gay kan hard op de 100 meter. Gay won gisteren in Eugene, in de Amerikaanse staat Oregon, het koningsnummer bij de nationale kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen in 9 seconden en 68 honderdsten. Sneller was een atleet nog nooit, maar de tijd gaat niet in de recordboeken. Gay profiteerde van te veel rugwind; 4,1 meter per seconde, terwijl 2 meter is toegestaan.

Gay was eenhonderdste sneller dan Obadele Thompson, die in 1996 met hulp van te veel wind 9,69 liep. Gay was ook sneller dan Jamaicaan Bolt, die onlangs in New York het (geldige) wereldrecord van 9,72 liep. Eerder bij de trials scherpte Gay het Amerikaanse record van Maurice Green (9,79) aan tot 9,77.

Bolt was gisteren bij de Jamaicaanse olympische ‘trials’ de beste op de 200 meter in 19,97. Veronica Campbell liep de snelste 200 van het jaar bij de vrouwen in 21,94. Zij plaatste zich met die tijd wel voor Peking. Zaterdag slaagde de olympisch kampioene daar niet in op de 100 meter.

De Amerikaanse atlete Allyson Felix slaagde er niet in om zich te plaatsen voor de 100 meter op de Spelen in Peking. In de finale op die afstand werd de regerend wereldkampioene op de 200 meter vijfde, in 10,96. (ANP)