Premier prijst veteraan

Nederland heeft er „te lang” over gedaan „zijn veteranen de aandacht en waardering te geven die hun toekomt”. Dit heeft minister-president Balkenende afgelopen zaterdag gezegd in een toespraak in de Ridderzaal ter gelegenheid van de vierde Veteranendag. Volgens hem zijn het vooral de Indië- en Nieuw Guinea-gangers en de Korea-veteranen geweest die „het pad hebben moeten banen door een woud van onverschilligheid en bureaucratie”.

De Veteranendag trok 55.000 mensen, een record. Een jaar geleden waren er 30.000 bezoekers. Aan het defilé deden 3.000 veteranen en 800 actieve militairen mee. Volgens staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) is het hoge bezoekersaantal een reden om te overwegen de dag voortaan op zaterdag te houden. Nu is de Veteranendag nog gekoppeld aan 29 juni, de geboortedag van prins Bernhard. Als deze dag op een zondag valt, zoals dit jaar, wordt Veteranendag de zaterdag er voor gehouden. Nederland telt 130.000 veteranen.

In de Tweede Kamer werd vanmorgen gesproken over het veteranenbeleid. Het gaat hierbij vooral om de nazorg voor militairen die van een missie zijn teruggekeerd. Vaak blijken psychische problemen zich pas jaren later voor te doen. Zo melden zich nu veel mensen die begin jaren tachtig in Libanon hebben gediend met problemen. De Kamer vindt unaniem dat de nazorg goed geregeld dient te zijn.