Partijloze Cvetkovic wordt nieuwe premier van Servië

De econoom Mirko Cvetkovic is voorgedragen als de nieuwe premier van Servië. Bijna twee maanden na de parlementsverkiezingen krijgt Servië deze week een regering onder aanvoering van de pro-Europese Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic en de Socialistische Partij van Servië (SPS). Later deze week zal het nieuwe kabinet worden geïnstalleerd.

Cvetkovic is, hoewel geen partijlid, de premierkandidaat namens de DS die de verkiezingen in mei won. Hij was eerder minister voor Industrie en Privatisering, werkte voor de Wereldbank in Pakistan en India, en leidde in Servië het privatiseringsagentschap.

„Een saaie technocraat”, reageren oppostitiepartijen op Cvetkovic’ voordracht. „Servië heeft behoefte aan een man die verstand heeft van economie”, zegt een woordvoerder van Tadic. „Cvetkovic is een bruggenbouwer.”

De coalitieonderhandelingen van de afgelopen weken verliepen tumultueus. De verkiezingswinst van het pro-Europese blok, onder aanvoering van Tadic’ DS, was te krap om meteen het initiatief naar zich toe te trekken. De op één na grootste partij, de Servische Partij van Radicalen (SRS), trachtte vervolgens een coalitie te smeden met de nationalistische partij DSS van demissionair premier Kostunica.

Door de Europese Unie werd de mogelijkheid van zo’n coalitie als een „horror-scenario” omschreven. Met een SRS-DSS-regering zouden gesprekken over Kosovo, de Servische provincie die in februari de onafhankelijkheid uitriep, op dood spoor raken.

Om te kunnen bogen op een meerderheid in het parlement zochten SRS en DSS toenadering tot de socialistische partij SPS van wijlen oud-dictator Milosevic. Maar vorige week maakte de SPS een ommezwaai en koos zij voor samenwerking met de pro-Europeanen van Tadic.

Volgens de radicalen in de oppostitie is de nieuwe regering „het product” van een sterke lobby door westerse diplomaten.

Cvetkovic’ kabinet krijgt 27 ministers, mede een gevolg van het grote aantal partijen (dertien) waarop de coalitie steunt en die allemaal posten opeisten.