Nieuwe topman Siemens rekent af met het verleden

Peter Löscher, de nieuwe Oostenrijkse topman van Siemens, is begonnen met het afbreken van de vele ‘koninkrijken’ binnen het Duitse industrieconcern.

Siemens saneert en reorganiseert. Het Duitse industrieconcern rekent onder leiding van een nieuwe bestuursvoorzitter, de Oostenrijker Peter Löscher, af met een belast verleden van corruptie en uitdijende bureaucratie. Afgelopen zaterdag werd bekend dat Siemens wereldwijd ruim 17.000 arbeidsplaatsen schrapt, op een totaal van meer dan 400.000. Alleen al in Duitsland zullen volgens Löscher ruim 6.400 banen vervallen. De Noord-Beierse stad Erlangen, vanouds een Siemens-stad, wordt met 1.300 te schrappen arbeidsplaatsen het hardst getroffen.

De bestuursvoorzitter liet dit weekend doorschemeren dat Siemens te zwaar is aan de top. „De bestuursafdelingen moeten kleiner. We zullen het met minder kantoorbanen moeten doen”, aldus Löscher in diverse kranteninterviews.

Siemens is de afgelopen twee jaar regelmatig negatief in het nieuws geweest met een ongekend grote corruptieaffaire. Op gezag van hoge Siemens-functionarissen werden de zaken in het buitenland met smeergeld afgewikkeld. Om opdrachten binnen te halen werd geld uit een speciale zwarte kas betaald. Siemens bleek voor minstens 1,3 miljard euro aan ‘dubieuze betalingen’ te hebben verricht.

Vorig jaar werd na een lange zoektocht Peter Löscher als nieuwe bestuursvoorzitter aangetrokken. Hij was eerder werkzaam bij onder andere General Electric (ook een industrieconglomeraat) en Merck (farmacie). Löscher kreeg van de commissarissen de opdracht Siemens door te lichten en waar nodig te reorganiseren. Hij doet dat met vastberadenheid, maar ook met oog voor de Duitse arbeidsverhoudingen. Geen koude saneringen, maar overleg met de vakbonden en indien nodig een sociaal plan met afvloeiingsregelingen.

Siemens boekte vorig jaar een omzet van 72,4 miljard euro. Tot 2010 wil het concern jaarlijks 1,2 miljard euro besparen, door met name in de bureaucratie te snijden. Löscher: „We worden daartoe gedwongen door de wereldconjunctuur en de hoge olieprijs.”

Kenners van het bedrijfsleven in Duitsland roemen Löschers reorganisatie. Met name zijn durf om de gevestigde structuur van Siemens compleet op de schop te nemen, wordt geprezen. Van de elf grote afdelingen die het concern telde – autonome, in zichzelf gekeerde koninkrijken – zijn er nog maar drie over: energie, industrie en gezondheid. De helft van de 150 topmanagers van Siemens is in een jaar tijd vervangen.

Löscher maakt er geen geheim van dat niemand bij de sanering wordt gespaard. „Een fabriek afslanken en in de staf alles bij het oude laten gaat niet”, zei hij in Die Welt. Löscher wil Siemens klaarstomen voor de toekomst. Het concern heeft volgens hem in de top meer vrouwen en meer getalenteerde buitenlanders nodig.

Dat Siemens moet saneren, is volgens hem onontkoombaar, gelet op de problemen door de corruptieaffaire en de onzekere economische vooruitzichten. Maar op een bijeenkomst in München wees Löscher er fijntjes op dat Siemens ook nog steeds mensen aanneemt. En ook nog zoekt: „We hebben op dit moment 3.000, voornamelijk technische, vacatures.”

    • Joost van der Vaart