Next barbecuewedstrijd

Gek hoe je je het ene moment sufbarbecued, om het volgende ogenblik compleet te vergeten dat er zoiets verrukkelijks bestaat als grillen in de buitenlucht. Het jaar begon zo goed. De ontdekking dat een witte asperge boven gloeiende kooltjes verandert in een miraculeus smakelijk sappig stengeltje waar je verder niets bij nodig hebt – nog niet eens zout, laat staan boter – leidde dit voorjaar tot een acute vorm van gezinspyromanie.

Na die asperges, die we bij wijze van voorgerecht opslurpten, legden we vervolgens ook nog maar even een T-bonesteak op het rooster. Zo’n vuurtje is immers juist pas na een half uur op zijn mooist. Of we grilden een maaltje reuzegarnalen, die we opvraten met citroenige mayo. Marshmellows, ze waren niet aan te slepen in huize Vreugdenhil.

Wáren. Want met het einde van het aspergeseizoen, doofde ook het animo om fikkie te stoken. Ik bakte vorige week nota bene een lamskoteletje in een grillpan. Zonde van de zomer natuurlijk; voor je ’t weet is-ie weer voorbij. Hoogste tijd voor nieuwe inspiratie. En die ga jij me geven. Toch?

Stuur het recept voor jouw favoriete barbecuegerecht naar www.nrcnext.nl/koken. Het mogen voor-, hoofd-, of nagerechten zijn, zolang ze maar zijn te bereiden boven een houtskoolvuurtje in de buitenlucht. Deze week zal ik de ingezonden recepten bespreken. En aanstaande vrijdag zal ik op deze plek de winnaar bekend maken van de nrc.next barbecuewedstrijd 2008. Verras me!

Janneke Vreugdenhil

    • Janneke Vreugdenhil