Na 44 jaar is Spanje weer trots op zijn echte voetbalhelden

Dankzij een echte spitsengoal van Torres won Spanje met 1-0 van Duitsland.

Met aanvallend voetbal veroverde het elftal de harten van het hele Spaanse volk.

De Spaanse aanvaller Fernando Torres maakt het enige doelpunt in de EK-finale tegen Duitsland. Foto AFP Spanish forward Fernando Torres (L) scores in front of German goalkeeper Jens Lehmann during the Euro 2008 championships final football match Germany vs. Spain on June 29, 2008 at Ernst-Happel stadium in Vienna, Austria. AFP PHOTO / VINCENZO PINTO -- MOBILE SERVICES OUT -- AFP

Met Spanje heeft het EK in Zwitserland en Oostenrijk de winnaar gekregen die het toernooi verdiende. De formatie van Luis Aragones liet de voorbije drie weken zien dat snel en aantrekkelijk combinatievoetbal tot succes kan leiden. Tijdens de finale in het Ernst Happel Stadion van Wenen hadden de degelijk spelende Duitsers gisteravond ook geen antwoord op het spel van de Spanjaarden. Fernando Torres maakte na een half uur spelen het enige doelpunt van de wedstrijd.

Onder het toeziend oog van de Spaanse koning Juan Carlos reikte UEFA-baas Michel Platini de Coupe Henri Delaunay uit aan de Spaanse aanvoerder Iker Casillas. De laatste keer dat het Zuid-Europese land zich kampioen van Europa mocht noemen was nog onder het regime van dictator Francisco Franco in 1964.

De kampioen van 2008 heeft de afgelopen weken de harten van alle Spanjaarden gestolen. Nog niet eerder in de Spaanse voetbalgeschiedenis vierden de inwoners van steden als Madrid, Barcelona en Bilbao zo massaal het succes van een nationale sportploeg.

Spanje onderging tijdens het EK een zelfde soort gedaanteverwisseling als Duitsland twee jaar geleden tijdens het WK. Het succes van Die Mannschaft leidde in 2006 tot een nieuw gevoel van vaderlandsliefde. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zwaaiden Duitsers weer zonder schroom met hun nationale vlag. De Spaanse voetbalploeg stond tot voor kort symbool voor de verdeeldheid in het land. Catalanen en Basken weigerden met de Spaanse geel-rode kleuren te zwaaien en lachten doorgaans om de sportieve mislukkingen van het nationale elftal.

In de aanloop naar het EK van 2008 namen de Spanjaarden aanvankelijk een gereserveerde houding aan. Terwijl in Nederland de Oranjegekte al voor de openingswedstrijd toesloeg, bleef het in Spanje rustig. De nationale supermarkten lokten hun klanten niet met Spaanse welpies of ‘Spanje-bier’. Maar naarmate het elftal van Aragones in het toernooi groeide, werd de verbondenheid van het volk met de voetballers alsmaar groter. De Catalanen keken ineens met trots toe hun ‘zonen’ als Carles Puyol, Xavi Hernandez en Cesc Fabregas hun bijdrage leverden aan het succes.

Aragones wist niet alleen een hechte groep te smeden van de zeer talentvolle generatie, maar hij liet zijn spelers ook nog eens modern en aantrekkelijk voetbal spelen. Spanje opende het toernooi met een klinkende 4-1 overwinning op het Rusland van Guus Hiddink. Spanje speelde daarna mindere wedstrijden tegen Zweden, Griekenland en Italië, maar bleef als enige ploeg van het toernooi ongeslagen. In de halve finale tegen Rusland speelde Spanje met fraai combinatiespel opnieuw de ploeg van Hiddink van de mat. Dit keer won Spanje alweer verdiend met 3-0.

In de aanloop naar de finale begon La Seleccion als de favoriet tegen de Duitsers van Joachim Löw. In de uren voor de wedstrijd vierden duizenden Spanjaarden in de binnenstad van de Oostenrijkse hoofdstad al feest. De voetbalprofs begonnen in het Ernst Happel Stadion nerveus aan de finale van het EK. In de openingsfase waren de beste mogelijkheden voor de Duitsers. De wijze waarop Miroslav Klose al na vier minuten de bal zomaar in de voeten geschoven kreeg van Sergio Ramos was symptomatisch. De Duitse spits schrok echter zo van de vroege kans dat hij de bal achter schoot.

Naarmate de eerste helft vorderde slopen langzaam weer de automatismen in de Spaanse ploeg. Onder leiding van spelmaker Xavi Hernandez ging het elftal op zoek naar de openingstreffer. Steeds maar weer probeerden de Spanjaarden de sterke en slimme spits Fernando Torres in stelling te brengen. In de 33ste minuut leidde die tactiek tot succes. De Braziliaanse Spanjaard Marcos Senna zette op het middenveld een aanval op. Xavi vond vervolgens met een beweging de weg sprintende Torres die de Duitse verdediger Philipp Lahm en doelman Jens Lehmann verraste. Torres maakte daarmee het belangrijkste doelpunt in zijn carrière in het shirt van Spanje.

Torres stond de afgelopen weken tijdens het EK vooral in de schaduw van zijn ploeggenoot David Villa. De aanvaller van Valencia maakte vier doelpunten, maar raakte in de halve eindstrijd tegen Rusland geblesseerd. Villa werd uiteindelijk wel topscorer van het toernooi, maar ontbrak in de finale. De eindstrijd werd het podium van el niño Torres. Hij werd de matchwinnaar van Spanje-Duitsland. In de tweede helft kreeg Torres nog een paar mogelijkheden om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen, maar een echte heldenrol bleef uit.

Doordat Spanje de kansen niet verzilverde bleef Duitsland hoop houden op een gelijkmaker. Halverwege de tweede helft leek Spanje onder de druk te bezwijken. Michael Ballack, die ondanks een spierblessure toch meedeed aan de finale, was na een uur spelen dicht bij de gelijkmaker. Even leek het duel daarna uit te draaien op een schoppartij, maar de sterk leidende Italiaanse scheidsrechter Roberto Rosetti wist de wedstrijd in de hand te houden.

Verdediger Sergio Ramos kon in de 68ste minuut de 2-0 op het scorebord zetten, maar de voetballer van Real Madrid kopte te veel in de richting van Lehmann, die redding kon brengen. Aragones haalde zijn sterspeler Torres tien minuten voor tijd naar de kant voor Dani Güiza. Onder een luid gejuich ging de Spaanse nummer negen naar de kant. Torres keek vanaf de zijkant toe hoe zijn ploeggenoten de zege veilig stelden.

De overwinning van Spanje betekende ook een zege voor het aanvallende voetbal. Vier jaar geleden had Europa nog met verbijstering toegezien hoe het verdedigende Griekenland in Portugal de titel veroverde.

De komende vier jaar mag Spanje zich Europees kampioen noemen. En wat misschien nog wel de grootste winst is: heel Spanje is er trots op.

Duitsland Spanje
0 1
Gespeeld op 29 juni, Wenen
Toeschouwers 50.000
Scheidsrechter Rosetti (Ita)

Doelpunt

33' Torres 0-1

Kaarten

42' Ballack 42' Casillas,74' Torres

    • Koen Greven