Ministerie gaat kippenvlees op bacterie onderzoeken

LELYSTAD. Het ministerie van Volksgezondheid en de vleeskuikenslachterijen gaan de komende twee jaar onderzoeken hoeveel met campylobacter besmet kippenvlees de slachterijen verlaat. Campylobacter is een bacterie die in ongeveer 20 procent van het kippenvlees voorkomt en die bij mensen een voedselinfectie met soms ernstige complicaties kan veroorzaken. Onderzoekers gaan bij elke slachterij regelmatig meten hoeveel besmette eindproducten de slachterij verlaten. Uit vooronderzoek is gebleken, dat het aantal besmette producten opvallend laag is. Dat zou betekenen dat campylobacterbesmettingen bij de mens ook veroorzaakt worden door andere bronnen dan kippenvlees. De stand van zaken in het onderzoek naar ziekmakende bacterie is deze week besproken op een symposium bij het Centraal Veterinair Instituut, onderdeel van de Wageningen Universiteit, in Lelystad.