Met lage dollar ben je al snel miljonair

Wie miljonair is, doet het misschien deugd te horen dat de club niet meer zo snel groeit als voorheen. Het wereldwijde aantal miljonairs – gedefinieerd als mensen die los van bijvoorbeeld de waarde van huis direct 1 miljoen dollar of meer te besteden hebben – steeg in 2007 naar 10,1 miljoen mensen, aldus het World Wealth Report van zakenbank Merrill Lynch en adviesbureau Capgemini.

Dat komt min of meer overeen met de bevolkingsomvang van België. De virtuele natie der welgestelden groeide met 6 procent. Dat is veel sneller dan de bevolkingsgroei bij onze zuiderburen, maar tegelijkertijd de traagste groei in vier jaar tijd.

Toch vertellen de getallen niet het hele verhaal. Vraag het maar aan de 30 procent miljonairs die in de Verenigde Staten woont. Door de torenhoge inflatie is de nettowaarde van een miljoen dollar, exclusief de nederige stulp, nauwelijks iets om over naar huis te schrijven. Het jaarinkomen van 43.000 dollar, dat voortvloeit uit een belegging van 1 miljoen dollar in staatsobligaties met een looptijd van tien jaar, laat je nog maar net tot de middenklasse behoren.

Hoe anders ligt dat in de ontwikkelingslanden. Daar is de productiviteit laag, dus de lonen en de kosten van de dienstverlening ook. Dat betekent dat je veel minder dan een miljoen dollar nodig hebt om als een miljonair te kunnen leven. Het beste is om je in een harde munt te laten uitbetalen – de Amerikaanse dollar gaat daar nog steeds voor door – en in een arm land te wonen met een ondergewaardeerde munt.

Maar zelfs in de ontwikkelingslanden is niet al het geld evenveel waard. Koerswinsten op de aandelenmarkten zijn bijvoorbeeld snel gemaakt, maar even snel weer verdwenen. In 2007 stegen de koersen in India en China, de twee toonaangevende landen als het om nieuwe miljonairs gaat, de pan uit. De Bombay Sensex-index van Indiase aandelen klom met 47 procent, en de beursindex van Shanghai zelfs met 96 procent.

Als de koersontwikkeling die zich tot nu toe in 2008 heeft voorgedaan aanhoudt, kon er in het onderzoek van volgend jaar wel eens een recordaantal ex-miljonairs komen bovendrijven. De Indiase markt is immers met 30 procent gekelderd en die van Shanghai zelfs met 50 procent. Het zou dus weer iets exclusiever kunnen worden om miljonair te zijn. Zolang de inflatie zich maar gedraagt.

John Zhu

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • John Zhu