Jay-Z toch succes op festival voor rock

Rapper Jay-Z heeft wraak genomen op zijn critici, afgelopen zaterdag op het Britse popfestival Glastonbury, met een succesvol optreden op een uitverkocht festivalterrein. Op het optreden van de Amerikaanse rapper, die de avond afsloot, was van tevoren veel kritiek geuit. Critici hadden erop gehamerd dat Glastonbury vooral een poprockfestival is. Ze weten de tegenvallende kaartverkoop aan de komst van Jay-Z, een hiphopper. En fans vroegen zich op diverse internetsites af waarom Radiohead de avond niet afsloot. Op het veld zelf hielden bezoekers zaterdag een bord omhoog met daarop de tekst: ‘Jay-Z, we zijn niet geïnteresseerd in je 99 problemen’ - een verwijzing naar diens song 99 Problems. Zelfs Noel Gallagher, zanger van de Britpop band Oasis, mengde zich in de discussie door te zeggen dat hiphop niet op Glastonbury thuishoort.

Jay-Z diende hem en anderen van repliek door op te komen met een landerige, schmierende versie van Wonderwall, de grootste hit van Oasis, die werd gevolgd door zijn eigen hit 99 Problems. „We hebben een triomf geboekt door hiphop van de straten van New York naar Glastonbury te brengen”, verklaarde een opgeluchte organisator Michael Evis een dag later tegen de Britse omroep BBC. „Zelfs de onheilspellende berichten over de kaartverkoop die zou stagneren, bleken niet waar te zijn. Donderdag waren alle kaarten uitverkocht.”

De Britse zangeres Amy Winehouse zorgde bij haar optreden nog voor opschudding door een fan uit het publiek te slaan. Volgens Winehouse werd ze aan haar haar getrokken. De verslaafde zangeres lag vorige week nog in het ziekenhuis.

Kijk voor beelden van Jay-Z en Amy Winehouse op nrc.nl/kunst