Israël bereid tot deal met Hezbollah

Israël gaat akkoord met een uitwisseling met de Libanese beweging Hezbollah. Hezbollah levert de lijken van twee ontvoerde militairen uit, Israël laat onder anderen Hezbollah-terrorist Samir Qantar vrij.

Dat heeft het Israëlische kabinet gisteren besloten. Premier Ehud Olmert zei voorafgaand aan de kabinetsvergadering dat de twee in juli 2006 ontvoerde militairen niet meer leven. Ehud Goldwasser en Eldad Regev zijn misschien al meteen gedood toen de shi’itische organisatie een Israëlische grenspost aanviel en de twee ontvoerde.

Hun ontvoering leidt tot vandaag tot grote beroering in Israël, evenals de gijzeling van de korporaal Gilad Shalit door Hamas. De ontvoering was de directe aanleiding voor de Libanon-oorlog tijdens de zomer van 2006.

Het kabinet besloot dat in ruil voor hun stoffelijke overschotten vijf Libanese gevangenen worden vrijgelaten. Later zal Israël meer gevangenen vrijlaten en de lijken van gedode Hezbollahstrijders teruggeven. Een datum voor de ruil is niet gegeven.

Hezbollah juicht het Israëlische kabinetsbesluit toe en noemt het in de Libanese media een overwinning. Premier Olmert sprak van een moeilijk besluit, omdat de prijs voor de lichamen zo hoog is. Maar hij verdedigde de ruil door de twee militairen martelaars te noemen, die het verdienen in Israël te worden begraven. Voor veel ministers gaf de doorslag dat legerleider Gabi Ashkenazi een pleidooi hield voor de ruil.

Sommige prominente commentatoren en militaire deskundigen wijzen de vrijlating van Samir Qantar scherp af. Qantar, in Israël bijgenaamd ‘het monster’, vermoordde in 1979 drie Israëliërs bij een aanslag in Nahariya. Een van de doden was een vierjarig meisje dat hij de schedel insloeg.

Volgens minister Ronnie Bar On van Financiën, een van de drie ministers die tegen de ruil zijn, schept het een „gevaarlijk precedent”. „Dit is een verschrikkelijke deal”, zei hij na afloop van de lange kabinetsvergadering. „Vrijlating van Qantar betekent een grote overwinning voor Hezbollah.” Overigens schrijft de invloedrijke rechtse krant The Jerusalem Post vandaag de ruil te „respecteren”, al is het alleen maar om „dit traumatische hoofdstuk” af te sluiten.

Al maandenlang werken Israël en Hezbollah aan een gevangenenruil. Onder leiding van Duitse onderhandelaars spraken vertegenwoordigers van beide partijen met elkaar. Ze werkten aan het wederzijdse vertrouwen door kleine deelafspraken te maken. Zo werd begin deze maand de Libanees Nasim Nisr vrijgelaten, die in Israël wegens spionage veroordeeld was. Dezelfde dag gaf Hezbollah de lichamen vrij van enkele dode Israëlische militairen. Het leek sterk op een oefening voor een grotere ruil, hoewel beide partijen dat officieel ontkenden.