Internet Weblog van de dag

Barack Obama Presumptive Democratic presidential nominee Senator Barack Obama (D-IL) listens to a panelist at the Economic Competitiveness Summit held at Carnegie Mellon University in Pittsburgh, Pennsylvania, June 26, 2008. REUTERS/David DeNoma (UNITED STATES) US PRESIDENTIAL ELECTION CAMPAIGN 2008 (USA) REUTERS

Obama-besmeurders. Tom Jan Meeus schrijft op zijn weblog De race van 2008 over The Washington Post, die probeert te achterhalen hoe het gerucht in de wereld kwam dat Obama moslim is. „De oorspronkelijke bron is niet terug te vinden, maar de krant traceert genoeg mensen die een rol speelden bij de verspreiding van het valse gerucht: een man die informatie verzamelde, omdat hij overwoog het tegen Obama op te nemen. En daarna de smaak te pakken kreeg. Een verslaggever van een krant in Hawaii. Een Vietnam-veteraan uit North Carolina. Een eenzame man in Boston. Veel liep verder via deze conservatieve website. De moraal: iedereen kan voortaan een fluistercampagne opzetten. En de effectiefste fluisteraars zijn soms kwaadaardig, maar vaak ook nogal onnozel.”

Verder schrijft hij o.a. over het gezamenlijk campagne voeren van Hillary Clinton en Barack Obama: „Vooral een prestatie van Obama natuurlijk. Altijd weer benadrukken zijn tegenstanders hoe weinig ervaring hij heeft. Maar telkens blijkt weer dat hij het spel tot in de vingertoppen beheerst. Want hoe men de bijeenkomst van gisteren in Unity, New Hampshire, ook bekijkt, het was Obama die er het meeste profijt van had. Zij steunt hem ondubbelzinnig, hij houdt zijn kruit inzake het vicepresidentschap droog. Winnen zonder iets weg te geven.

Lees verder over de verkiezingen op nrc.nl/race08