Google Media Server: Youtube kijken op tv

Google bouwt aan een plugin om video en foto’s vanaf de pc rechtstreeks naar de televisie te sturen. Met de Google Media Server kunnen apparaten als de Microsoft Xbox 360 en de PlayStation 3 van Sony rechtstreeks video’s van Youtube bekijken. Die videosite is het eigendom van Google. De Media Server is een zogeheten gadget

google_media_server_2.jpgGoogle bouwt aan een plugin om video en foto’s vanaf de pc rechtstreeks naar de televisie te sturen. Met de Google Media Server kunnen apparaten als de Microsoft Xbox 360 en de PlayStation 3 van Sony rechtstreeks video’s van Youtube bekijken. Die videosite is het eigendom van Google.

De Media Server is een zogeheten gadget applet (klein programmaatje) dat gebruik maakt van de Google Desktop-architectuur. Eenmaal geïnstalleerd legt de Media Server een verbinding tussen de computer en apparaten die met uPnP  (universal plug ‘n’ play) werken, zoals spelcomputers en andere mediaextenders zoals deze.

Eerst scant de applicatie de computer op mediabestanden en serveert die vervolgens via een vaste of draadloze verbinding aan av-apparaten in het thuisnetwerk. In een browser-interface (zie afbeelding) kan de gebruiker vervolgens online bronnen van Google toevoegen, zoals videosite Youtube en fotosite Picasaweb.

Google zet met z’n mediaserver een stap in de markt die onder meer Microsoft (Media Center) en Apple (Apple TV) al gezet hebben.  Alleen de laatste biedt een mogelijkheid om rechtstreeks Youtube-filmpjes te bekijken. De Google Media Server gadget is voorlopig alleen in een Windows-variant beschikbaar en is nog in bêta: volop in ontwikkeling, dus.

    • Marc Hijink