France Télécom ziet af van bod

Telecombedrijf France Télécom trekt het bod in op de Scandinavische branchegenoot TeliaSonera. France Télécom had eerder deze maand bijna 30 miljard euro geboden op het telecomconcern, maar maakte vanmorgen bekend dat het niet tot overeenstemming kon komen.

France Télécom wilde TeliaSonera kopen om het belang in nieuwe markten te vergroten: met name de mobiele netwerken die TeliaSonera in het Midden-Oosten en in Oost-Europa bezit, zouden de aandacht van France Télécom hebben. Die markten zitten nog niet zo verstopt als de overvolle telecommarkten in West-Europa, waar bijna iedereen al een mobiel abonnement heeft.

Aandeelhouders reageerden opgelucht, want het aandeel France Télécom veerde na de bekendmaking onmiddellijk op. Dat van TeliaSonera daalde daarentegen.

Over het algemeen werd het bod van bijna 30 miljard euro als te hoog in geschat. Kamiel Albrecht, analist van het Nederlandse onderzoeksbureau Telecompaper: „Dat was wel heel veel geld. Voor deze overname moest France Télécom zich bovendien voor 10 miljard euro in de schulden steken. Weliswaar heeft TeliaSonera groeimarkten, maar ze zouden de verzadigde markten in Zweden en Finland erbij cadeau krijgen. Ze zijn op tijd tot inkeer gekomen.”

De Franse telecomgigant bezit zelf al enkele mobiele netwerken in groeimarkten, onder meer in het noorden van Afrika en in het Midden-Oosten (Jordanië). Maar volgens Albrecht moet France Télécom zich eerst richten op het „opschonen” van de Franse thuismarkt, waar steeds minder mensen via het vaste netwerk bellen. France Télécom heeft echter nog wel veel personeel op die divisies werken.

Kamiel Albrecht: „In Nederland heeft KPN dat probleem tijdig herkend en is het bedrijf nu enkele duizenden mensen vrij geruisloos aan het laten afvloeien. Daar nemen ze wel acht jaar de tijd voor.”