Film van de dag

Nicolas Cage in een zwarte komedie over de wapenhandel: Lord of War.

Lord of War. Deze film begint met acteur Nicolas Cage, die ergens in rokende puinhopen staat. Langzaam beweegt de camera achteruit, waarna duidelijk wordt dat Cage te midden van duizenden lege kogelhulzen staat. We horen zijn laconieke voice-over: „Er zijn op de hele wereld 550 miljoen wapens in omloop, één voor elke twaalf mensen op aarde. De vraag is: hoe bewapenen we de overige elf?” De toon is gezet, dit wordt een satire, een zwarte komedie over een wapenhandelaar zonder scrupules. Dan begint de titelsequentie, waarin de camera het productieproces van een kogel volgt, van de fabriek tot in het wapen. De scène eindigt met het afvuren van het geweer, de camera raast met de kogel mee, die uiteenspat in het hoofd van een Afrikaans jongetje. De boodschap is duidelijk. Kogels maken meer kapot dan je lief is.(Andrew Niccol, 2005, VS/F/TR), BBC 1, 23.35-1.35u.André Waardenburg

    • André Waardenburg