EK ’08: eerder collega’s dan rivalen

Tijdens het EK voetbal, gisteren gewonnen door Spanje, gingen de spelers meer dan voorheen als collega’s met elkaar om in plaats van als rivalen.

Het Spaanse voetbalelftal is gisteravond winnaar geworden van een opmerkelijk sportief Europees kampioenschap. Niet alleen door de uitstekende arbitrage, maar vooral door de onderlinge vriendschap en collegialiteit vielen in de 31 gespeelde duels slechts 122 gele kaarten en drie rode kaarten.

Ook de finale, gisteravond in Wenen, waarin Spanje met 1-0 Duitsland versloeg, kende een sportief verloop. De Italiaanse scheidsrechter Roberto Rosetti gaf slechts drie gele kaarten. Spanje, dat het hele toernooi goed speelde, werd in totaal maar acht keer met geel bestraft.

Spanje behaalde voor het eerst sinds 1964 weer de Europese titel. Doorgaans werden de Spanjaarden in een vroeg stadium uitgeschakeld. Vooral omdat de regionale belangen de harmonie in de selectie verstoorden. Ook ditmaal bestond het team uit Catalanen, Basken en Madrilenen. Maar dankzij de 69-jarige bondscoach Luis Aragones vormden de Spanjaarden nu een hechte groep, waarin vriendschap en collegialiteit de boventoon voerden. De Spanjaarden speelden bovendien het aantrekkelijkste voetbal.

Spelers van verschillende landen gingen tijdens het EK in Oostenrijk en Zwitserland meer dan voorheen eerder als collega’s dan als rivalen met elkaar om. De meeste spelers kennen elkaar goed, omdat ze vaak voor dezelfde clubs in Milaan, Madrid, Barcelona, Manchester en Londen uitkomen.

Het EK kreeg de winnaar die het toernooi verdiende. Spanje won met aantrekkelijk voetbal de titel én veroverde de harten van alle Spanjaarden. Koning Juan Carlos was na de finale even het gelukkigste staatshoofd van Europa. Hij ging zelfs mee de kleedkamer in, waar Catalanen, Basken en Madrilenen elkaar omhelsden.

De afgelopen drie weken werd duidelijk dat voetbal nog steeds dé volkssport van Europa is. Alle wedstrijden waren uitverkocht. Tienduizenden supporters uit alle deelnemende landen reisden zonder kaartjes naar Zwitserland en Oostenrijk en bekeken de beelden in de ‘fanzones’ in de speelsteden.

Niet eerder was de verbondenheid van de zestien deelnemende landen met hun eigen supporterschare zo manifest. Het gevoel ‘erbij te willen zijn’ leefde het sterkst onder de fans van Nederland. Het hoogtepunt van de Oranjegekte werd vorige week zaterdag bereikt met 140.000 supporters in de binnenstad van Bazel. Op die dag beleefde Oranje met de uitschakeling in de kwartfinales tegen Rusland een sportief dieptepunt.

EK voetbal: pagina 13 en 15

Commentaar: pagina 7

    • Koen Greven