Drukkend warm

Juli begint morgen zeer warm. Woensdag wordt het zelfs drukkend warm. De extreme warmte is slechts van korte duur. In de loop van woensdag volgen enkele pittige regen- en onweersbuien, waarna het snel afkoelt.

De zon is morgen net als vandaag prominent aanwezig. De wind draait komende nacht naar zuidoostelijke richting, waardoor de warmte uit Centraal- en Zuid-Europa naar onze omgeving komt. Bewolking is er morgen nauwelijks, waardoor de zon volop de ruimte krijgt. De UV-index (zonkracht) loopt morgen op naar een waarde 8, veel sterker is in onze omgeving niet mogelijk. Het is dan ook onverstandig om meer dan tien minuten onbeschermd in de felle zon te blijven.

De middagtemperaturen komen uit rond 22 graden op Texel tot plaatselijk 28 graden langs de oostgrens. Ook ’s avonds blijft het lang warm en droog. Na de zwoele woensdagnacht schijnt in de ochtend op veel plaatsen nog de zon en warmt het snel op.

Woensdagmiddag neemt de bewolking vanuit het westen toe en kunnen er enkele stevige buien vallen, met onweer en hagel. In het oosten wordt het eerst nog tropisch warm met temperaturen rond 30 graden. In de westelijke provincies gaat de wind van zee waaien en is het eerder bewolkt, waardoor het er een paar graden minder warm is.

Donderdag wordt waarschijnlijk een bewolkte dag met plaatselijk grote hoeveelheden neerslag en maxima van 18 tot 24 graden. Daarna wordt het droger en is het duidelijk minder warm dan in het begin van de eerste juliweek.