Detectives overeind tijdens EK

Het EK voetbal was voor de publieke omroep een succes. De live wedstrijden op Nederland 1 zijn goed bekeken. En nog nooit keken zoveel Nederlanders voetbal in het café.

Naar de finale van het EK Voetbal keken gisterenavond 5 miljoen Nederlanders. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Oranje trok gemiddeld 7,4 miljoen tv-kijkers. Foto Maurice Boyer Voetbalsupporters voor hun woning op de Prinsengracht tijdens Nederland-Italie Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 080609 voetbal supporters Euro 2008 Europese kampioenschappen Nederland - Italie televisies televisie kijken Boyer, Maurice

Onweer boven Wenen bracht woensdagavond 1 miljoen Nederlandse tv-kijkers in actie. Op hetzelfde moment grepen ze de afstandsbediening om te zappen naar een zender die hopelijk wél beeld had van de halve finale op het EK tussen Duitsland en Turkije. Noodweer zorgde voor problemen op het Oostenrijkse elektriciteitsnet en daarmee voor tv-storingen in heel Europa.

„Het aantal kijkers verdeelde zich keurig over ZDF en BBC”, zegt kijkcijferexpert René van Dammen van de dienst Mediaonderzoek & -advies van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). „Zowel bij ZDF als BBC zag je een tijdelijke opleving van 50.000 naar circa 400.000 Nederlandse kijkers. Maar zo gauw Nederland 1 weer beeld had, zapte iedereen terug.”

Van Dammen analyseerde het kijkgedrag tijdens het EK voetbal. Gisterenavond keken er 5 miljoen mensen naar de finale, meldde Stichting KijkOnderzoek (SKO) vanochtend. Van Dammen concludeert dat de publieke omroep het zeer goed heeft gedaan. Niet alleen Nederland 1 met de wedstrijden, maar ook de alternatieve programmering op Nederland 2. „Met de detectives scoorde het tweede net een hoger kijktijdaandeel (het percentage van alle tv-kijkers dat afstemt op een zender, red.) dan in de periode vóór het EK.” Dat kwam ook doordat de commerciële zenders SBS 6 en RTL 4 er niet in slaagden iets bijzonders tegenover het voetbal te stellen.

Van Dammen concludeert verder dat voetbal kijken in café, restaurant en sportkantine nog nooit zo populair is geweest. De kwartfinale Nederland - Rusland is de best bekeken televisie-uitzending in de horeca aller tijden met ruim 1,2 miljoen mensen. Naar Nederland - Frankrijk keken meer dan 1,1 miljoen cafébezoekers. „Tv-kijken in horecagelegenheden groeit nog steeds”, zegt Van Dammen. „Tien jaar geleden hadden weinig café’s een groot scherm. Nu tel je niet meer mee als je er géén hebt.”

De wedstrijden van Oranje werden gemiddeld bekeken door 7,4 miljoen mensen. Meer dan gemiddeld door mensen van 20 tot 50 jaar oud. Het aantal mannen was iets hoger dan het aantal vrouwen (54 versus 46 procent). In Duitsland keken gemiddeld iets meer vrouwen dan mannen naar de wedstrijd van die Mannschaft.

Naar de overige EK-wedstrijden keken gemiddeld 3 miljoen mensen. Deze groep was iets ouder en telde iets meer mannen dan bij de kijkers naar Oranje. Er keken verhoudingsgewijs meer PvdA-stemmers, meer lageropgeleiden en meer mensen met een geringe culturele interesse. „Eigenlijk het standaardprofiel van de voetbalkijker”, aldus Van Dammen.

Het EK heeft gezorgd voor een stijging in het kijktijdaandeel van de publieke omroep. Dat ging van 36 procent vóór het EK naar 38 procent. Tijdens voetbalavonden had de publieke omroep als geheel een aandeel van 59 procent. Vóór het EK was Nederland 1 de best bekeken zender met een gemiddeld aandeel van 21 procent. RTL 4 volgde met 15 procent en SBS 6 met 12 procent. Op voetbalavonden verdubbelde Nederland 1 zijn aandeel ruim tot 48 procent. RTL 4 zakte naar 9 procent en Nederland 2 telde 8 procent. Wel trok Nederland 2 met de detectives van de KRO en het NOS Journaal van acht uur tijdens voetbalavonden méér kijkers dan op normale avonden.

Bij de concurrenten scoorde SBS goed met een show van cabaretière Tineke Schouten op de openingsavond van het EK met bijna een miljoen kijkers en met een aflevering van Wegmisbruikers met bijna 900.000 kijkers. De best bekeken detective op Nederland 2 trok ruim 800.000 kijkers. Tien keer trok zo’n detective meer dan een half miljoen kijkers.

    • Jan Benjamin