De heuvel is nu voor Murray

Tennisser Andy Murray bereikte zaterdag de vierde ronde in Londen.

Maar hij denkt niet aan de kwartfinale. Voor hem telt alleen nog maar de finale.

Supporters bekijken de wedstrijd tussen Andy Murray en Tommy Haas op het grote scherm vanaf Henman Hill. Foto Reuters Fans watch the match between Andy Murray of Britain and Tommy Haas of Germany on the big screen at the Wimbledon tennis championships in London June 28, 2008. REUTERS/Kevin Lamarque (BRITAIN) REUTERS

Henman Hill omdopen tot Murray Mount? De meeste fans op het grasheuveltje van Wimbledon vonden het daar zaterdag nog wat te vroeg voor. „Maar ik wil het best heroverwegen als Andy Murray de kwartfinale van Nadal wint”, lacht Sue Patrick, een 53-jarige huisvrouw uit Roehampton. Als hij die hindernis weet te nemen, heeft hij zich wat mij betreft voldoende bewezen.”

Zaterdag bereikte Andy Murray de vierde ronde van Wimbledon na een zege op Tommy Haas: 6-4, 6-7, 6-3 en 6-2. Dat deed de Schot met zo veel overtuiging dat hij zelfs zijn grootste criticasters het zwijgen oplegde. „Ik wil me nu concentreren op het winnen van het toernooi”, sprak de nummer elf van de wereld zelfverzekerd. „Ik denk niet aan de kwartfinale; voor mij telt alleen de finale. En daarvoor hoef ik nog maar drie partijen te spelen.”

Wie het spel van de 21-jarige tennisser uit Dunblane vergelijkt met zijn optreden van twee jaar geleden in Londen – vorig jaar meldde hij zich af met een polsblessure – valt meteen op met hoeveel meer souplesse hij zich over de baan beweegt. Fitnessgoeroe Jez Green heeft de afgelopen negen maanden goed werk verricht; tegen Haas stond Murray als een roofdier op de baan en sloeg hij ballen uit de meest moeilijke posities. En ook zijn service is er sterk op vooruit gegaan; gisteren sloeg hij 54 procent van zijn eerste services in en liet hij vijftien aces noteren.

Andy Murray begint volwassen te worden. Natuurlijk vindt hij het nog wel eens moeilijk dat zijn landgenoten zulke hoge verwachtingen van hem hebben. En dat hij dit jaar wederom de enige van negen Britten in het enkelspel is die de tweede week van Wimbledon heeft gehaald. Maar anders dan voorheen weet hij tegenslagen te overwinnen. Toen Haas na een matige eerste set de tiebreak van het tweede bedrijf naar zich toetrok, liet de Schot zich niet van zijn à propos brengen. Geroutineerd werkte hij twee breekpunten weg met aces. Om daarna beter te serveren dan ooit tevoren.

Murrays rijping – als mens en als tennisser – moet voor een groot deel op het conto van coach Miles Maclagan (33) worden geschreven. Sinds de Schotse Zambiaan zeven maanden geleden succescoach Brad Gilbert afloste, heeft hij Murray zo veel mogelijk van de media proberen af te schermen. Maclagan is ervan overtuigd dat de carrière van zijn pupil niet door controversiële uitlatingen wordt bespoedigd. Zo kreeg Murray twee jaar geleden de toorn van veel Britten over zich heen toen hij in een interview meldde dat hij tijdens het wereldkampioenschap voetbal een Paraguayaans shirt zou dragen tijdens de openingswedstrijd van Engeland tegen het Zuid-Amerikaanse land.

„Een jeugdzonde”, zei Maclagan vorige week tijdens een perspraatje op Wimbledon. Hij wilde het liever hebben over de inzet die zijn pupil de afgelopen maanden heeft getoond. „Mijn eerste indruk was: wat een harde werker. Op koude winterdagen, als mensen liever andere dingen doen, zat Andy urenlang in het krachthonk. Zonder klagen, zonder excuses, zonder blessures. Ik dacht: deze jongen is taai. Hij doet veel dingen goed en aan een paar dingen moet hij nog sleutelen. Maar het belangrijkste is dat hij efficiënter met zijn energie omgaat.”

Daarmee doelde de coach op de vele driftaanvallen waaraan Murray zich de afgelopen jaren op de baan bezondigde en die zelfs kritiek van driftenexpert John McEnroe ontlokten. Hoewel Murray zelf vindt dat die tantrums bij hem passen – „emoties helpen mij om beter te presteren” liet hij onlangs in een Engelse krant optekenen – vindt Maclagan dat ze te veel van zijn concentratie vergen. Ter afleiding raadde de Zambiaan Murray aan wat minder naar tennis op tv te kijken en wat meer tijd met vrienden door te brengen. De sport moest leuk blijven, geen sleur worden.

Afgaand op zijn eerste optredens in Londen, heeft Murray de adviezen van zijn coach ter harte genomen. Al moet daarbij worden aangetekend dat de echte test voor de Schot nog moet komen. Vandaag strijdt hij met de Fransman Richard Gasquet om een plaats in zijn eerste kwartfinale op een grandslamtoernooi. „Geen onmogelijke opgave”, zei de nieuwe Andy Murray. „Zo lang ik mijn hoofd maar niet op hol laat brengen.”

Wie speelt er vandaag nog meer op Wimbledon? Kijk op wimbledon.org

    • Danielle Pinedo