Commissarissen van Wegener weg na conflict

Twee van de drie commissarissen van Wegener stappen op uit onvrede met de benoeming van Joop Munsterman tot bestuursvoorzitter van de grootste Nederlandse uitgever van regionale kranten.

De Britse media-investeerder Mecom, die het grootste deel van Wegener in handen heeft, heeft Munsterman, die al interim-bestuursvoorzitter en directeur van Wegeners huis-aan-huisbladen was, voorgedragen als de nieuwe baas van het concern. President-commissaris Han Noten en commissaris Jaap Vink zijn het oneens met de aanstaande benoeming en stappen op.

Wegener, onder meer uitgever van het Brabants Dagblad en TC Tubantia, laat in een verklaring weten dat tussen Mecom en de Wegener-commissarissen „voortdurend verschil van inzicht over de benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter” bestaat. Mecom-directeur David Montgomery noemt Munsterman de beste man voor de baan. „Hij is de architect van de reorganisatie bij Wegener en het is logisch dat hij die dan ook gaat uitvoeren.” Montgomery wil niet ingaan op het verschil van inzicht met de commissarissen.

Wegener maakte vrijdag bekend dat het concern zijn uitgeverijen voor dagbladen, huis-aan-huisbladen en internetactiviteiten gaat samenvoegen. Alle ondersteunende diensten worden ondergebracht in één organisatie. Die reorganisatie kost circa 400 banen. Volgens Montgomery is de reorganisatie noodzakelijk omdat met name de inkomsten uit (rubrieks)advertenties, traditioneel een zeer belangrijke bron van inkomsten voor dagbladen, afnemen. „Regionale kranten moeten beter benutten dat zij middenin de samenleving staan. Zowel redactioneel als op het gebied van advertenties.”

Noten en Vink, die vanmorgen niet bereikbaar waren voor commentaar, zijn per direct opgestapt. De enige overgebleven commissaris, Rob van Schaik, had vorige week al aangegeven op te willen stappen omdat hij de schijn van belangenverstrengeling wil vermijden. Hij gaf als partner/oprichter van Independent Capital Partners advies bij de overname van Wegener door Mecom. Financieel directeur John Allwood van Mecom zal zijn plaats innemen.