Chinese kinderen bereiden zich voor op de Spelen (+video)

kinderen_china_ap.jpgZowel de Chinese als de internationale scholen in Peking hebben vakantie gekregen. Een extra lange periode vrijaf omdat alle scholen tijdens de Spelen dicht zijn. Op de internationale school van mijn zoontje stonden de olympische mascottes, ook wel bekend als fuwa’s, centraal bij de einde jaarsvoorstellling.

De kinderen hadden een maand lang gerepeteerd voor het Chineestalige optreden. Heel wat korter dan de Chinese scholen bezig waren met hun olympische projecten.

Bekijk video:Op de Huajiadi-school in Peking hadden bijvoorbeeld alle klassen een Olympisch deelnemend land geadopteerd en in de aanloop naar de Spelen wilden ze allemaal expert worden van ‘hun’ land. De leerlingen van de ‘Nederland-klas’ leerden een jaar lang elke dag Nederlandse versjes uit het hoofd en ze wisten voor het eind van het jaar dan ook echt van alles te vertellen over ons land. Tulpen, voetbal, windmolens, kaas, Rotterdam, Amsterdam.

Bekijk video:Onlangs sprak ik de Amerikaanse antropologe Susan Brownell. Volgens de antropologe die zelf als atlete vele malen in China trainde, heeft het olympisch onderwijs een enorme impact op Chinese kinderen. Brownell bivakkeert nu net als vijfentwintig jaar op een klein kamertje op de campus van de sportuniversiteit van Peking in de wijk Zhongguancun. In opdracht van de Fulbright universiteit doet ze daar onderzoek naar de maatschappelijke rol van het olympisch onderwijs op scholen. Ze kijkt naar de buurtactiviteiten en vooral hoe de leraren het olympische gedachtegoed overbrengen.

,,Chinezen zijn enorm trots op het feit dat ze mogen werken aan een olympisch project, dat ze dus voor het eerst aan iets mogen deelnemen dat niets te maken heeft met de communistische propagandaleer zoals de acht principes van trots en de acht principes van schaamte die zijn geïntroduceerd door Hu Jintao. Het olympisch project heeft een veel minder propagandistisch karakter dan andere campagnes.”

In het project leren kinderen over de olympische gedachte, het olympische handvest en de structuur van de olympische beweging. Ook principes als fair play en anti-discriminatie komen aan de orde. ,,In zekere zin voedt het de Chinezen op tot wereldburgers. De Olympische grondbeginselen zijn een kanaal om de buitenwereld beter te leren kennen,” aldus Brownell.

    • Bettine Vriesekoop