‘ArcelorMittal wil belang in Rio Tinto’

Staalconcern ArcelorMittal overweegt een belang te nemen in mijnbouwbedrijf Rio Tinto. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times vandaag. Volgens de krant wil het grootste staalbedrijf ter wereld daarmee de levering van ijzererts veiligstellen.

Het bedrijf probeert door zelf te investeren in mijnbouwactiviteiten minder afhankelijk te zijn van de drie grootste mijnbouwers BHP Billiton, Rio Tinto en Vale. Zo kreeg ArcelorMittal onlangs toestemming van de Indiase autoriteiten om in het oosten van het land ijzererts te ontginnen.

Staalconcern Corus heeft bij de Europese kartelautoriteiten geklaagd over de mogelijke overname van mijnbouwbedrijf Rio Tinto door het Brits-Australische BHP Billiton. Door de overname zou BHP Billiton te veel macht krijgen, aldus een woordvoerder van Corus in een toelichting.

BHP Billiton, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, wil voor bijna 150 miljard dollar (95 miljard euro) concurrent Rio Tinto overnemen. Rio Tinto levert ongeveer 24 procent van alle ijzererts ter wereld. BHP Billiton is goed voor 15 procent. Tegen de overname is bij de Europese kartelautoriteiten een officiële klacht ingediend door de Eurofer, de federatie van Europese staal- en ijzerbedrijven.

ArcelorMittal maakte vandaag verder bekend dat het in Dubai staaldistributeur DSTC FZCO wil overnemen om de eigen distributieactiviteiten in het Midden-Oosten te versterken. ArcelorMittal koopt een belang van 60 procent. DSTC FZCO telt 50 werknemers en was vorig jaar goed voor een omzet van 70 miljoen euro.

In Australië heeft ArcelorMittal zijn belang in steenkoolleverancier Macarthur Coal uitgebreid van 14,9 naar 19,9 procent om zo de aanvoer van steenkool te garanderen. ArcelorMittal kocht 10,6 miljoen aandelen Macarthur. Daarmee komt de totale investering in Macarthur uit op 843 miljoen Australische dollar (515 miljoen euro).

Het staalconcern maakte verder nog bekend dat het samen met twee partners in China een bedrijf opzet ter waarde van 5 miljard yuan (461 miljoen euro). Het samenwerkingsverband gaat staal leveren aan de auto-industrie. ArcelorMittal krijgt een belang van 33 procent in de gezamenlijke onderneming, net als Hunan Valin Group. Het bedrijf wordt gevestigd in de provincie Hunan en krijgt een jaarlijkse productiecapaciteit van 1,2 miljoen ton plaatstaal.