Anheuser moet oppassen met bluffen

Anheuser-Busch heeft eind vorige week zijn redenen uiteengezet voor de afwijzing van het bod van 46 miljard dollar (29 miljard euro) van InBev. Helaas is de financiële onderbouwing van de wens om onafhankelijk te blijven niet erg overtuigend. De brouwer van Budweiser heeft een dwingender betoog nodig om zijn onvriendelijke onthaal van het Belgisch-Braziliaanse bierconcern InBev te rechtvaardigen. Anders konden de aandeelhouders wel eens snel onrustig worden.

Anheuser-Busch heeft geen drastische financiële saneringsplannen om de waarde voor de aandeelhouders te vergroten, zoals het opnemen van kredieten om aandelen terug te kopen of een dividend uit te keren. Het concern zegt geen bezittingen te zullen afstoten die niet tot de kernactiviteiten behoren. Zonder dergelijke stappen is moeilijk in te zien hoe de waardering ook maar in de buurt kan komen van het bod van InBev.

Het enige financiële idee van de Amerikaanse brouwer lijkt een versnelling van zijn bezuinigingsprogramma te zijn. Maar dat wordt lastig, want nog afgezien van andere factoren stijgen de grondstoffenprijzen, zodat de kosten van het concern juist aan een opwaartse druk onderhevig zijn.

Anheuser-Busch zegt ter compensatie de prijzen te zullen verhogen, maar overschat wellicht de diepte van de zakken van de gemiddelde bierdrinker.

Anheuser-Busch beweert tevens dat het bod van InBev te laag is, omdat bij andere transacties sprake was van hogere waarderingsmeervouden. Het is waar dat de aandelenmarkten zwak zijn, maar aan de andere kant impliceert het bod van InBev een hogere koers dan de aandelen van het concern ooit hebben gehaald, en Anheuser-Busch heeft geen heldere strategie voor een koersverhoging op eigen kracht.

Door zich enige tijd te verzetten hoopt het bestuur van het concern misschien een hoger bod in de wacht te kunnen slepen. Die tactiek zou kunnen werken, maar omdat een zelfstandig voortbestaan weinig overtuigingskracht uitstraalt, zouden de aandeelhouders betrekkelijk snel onrustig kunnen worden. En dat zou hen ontvankelijker kunnen maken voor een vijandig bod van InBev.

Lauren Silva

    • Lauren Silva