Amerika: Talibaan gaan in 2008 tempo aanslagen opvoeren

Washington. De Talibaan in Afghanistan voeren ”een veerkrachtige opstand” en ”het is waarschijnlijk dat zij het tempo van hun terroristische aanvallen en bomaanslagen in 2008 zullen behouden of verhogen”. Dat staat in een rapport dat het Pentagon vrijdag naar het Amerikaanse Congres heeft gestuurd. Volgens het rapport zijn de vrijhavens voor opstandelingen langs de grens tussen Pakistan en Afghanistan de grootste bedreiging voor de veiligheid. Het Pakistaanse leger is zaterdag een offensief begonnen tegen de Talibaan in het grensgebied. De leider van de Pakistaanse Talibaan zei in een reactie de vredesbesprekingen met de Pakistaanse regering op te schorten. Dit jaar zijn al bijna 700 Afghaanse burgers omgekomen bij gevechten tussen opstandelingen en Afghaanse en buitenlandse troepen. Dat maakten de Verenigde Naties gisteren bekend.