‘Altijd vertrouwen hebben in jezelf’

Windsurfer Casper Bouman heeft zich zaterdag gekwalificeerd voor de Olympische Spelen.

Casper Bouman (22) werd gisteren derde in het eindklassement van de RS:X-klasse tijdens de Kieler Zeilweek. Om naar de Spelen te mogen moest hij bij de eerste zes eindigen. Zaterdag was hij al zeker van kwalificatie. Zijn klassering was toen al zo goed dat hij niet meer ingehaald kon worden door de nummer zes.

Ben je opgelucht dat je je hebt gekwalificeerd?

„Zeker, het is een pak van mijn hart. Hier tijdens de Kieler Zeilweek was mijn laatste mogelijkheid om aan de eisen te voldoen.”

Had je verwacht dat het zou lukken?

„Je moet natuurlijk altijd vertrouwen hebben in jezelf. Ik had wel het idee dat het hier zou kunnen. Eindelijk heb ik ook daadwerkelijk laten zien wat ik kan.”

Hoe ziet je voorbereiding voor de Olympische Spelen er vanaf nu uit?

„Over vijf dagen vertrek ik naar de Spaanse stad Valencia. Daar zijn de omstandigheden ongeveer hetzelfde als in China. Er staat weinig wind en er is daar dezelfde soort golven. Er komen meer internationale toppers. Het is dus een mooie groep om mee te trainen. Eind juli vertrek ik naar China.”

Jouw wedstrijden zijn in de kustplaats Qingdao, ga je wel naar de openingsceremonie in Peking?

„De meeste zeilers gaan niet. Maar ik ga er wel alles doen om erbij te zijn. Het is maar twee of drie uur vliegen en mijn eerste wedstrijd is pas drie dagen daarna. Ik moet het alleen nog even regelen via de sportkoepel NOC*NSF, maar ik ga ervan uit dat ik erbij ben.”

Hoe schat je je kansen in?

„Ik heb niet al te hoge verwachtingen. Maar ik ga natuurlijk mijn best doen. Ik hoop dat ik uiteindelijk iets moois kan neerzetten.”

    • Shari Kiljan