Aantal burgerdoden stijgt in Afghanistan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Afghanistan 62 procent meer burgerdoden gevallen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft John Holmes, chef humanitaire zaken van de Verenigde Naties, gisteren gezegd. Afgelopen zes maanden kwamen 698 burgers om. In dezelfde periode in 2007 waren dat er 430.

Van het aantal doden onder burgers zou 60 procent zijn veroorzaakt door geweld van Talibaan. De internationale legermacht heeft volgens Holmes schuld aan het „significante aantal” van 255 doden (37 procent).

De NAVO-macht in Afghanistan heeft koeltjes op de cijfers gereageerd. „[Holmes] beschuldigde ons er [in mei] van dat we tweehonderd burgers hebben gedood en ik heb toen gezegd dat die cijfers vele, vele malen hoger liggen dan wat wij denken. Dat is nog steeds het geval”, aldus de NAVO-woordvoerder in Kabul. De Afghaanse president Karzai heeft de buitenlandse troepen eerder aangesproken op roekeloos optreden tegen burgers.

Volgens Holmes verslechtert de humanitaire situatie in Afghanistan. De groeiende onveiligheid maakt het volgens hem moeilijker om voedselhulp te geven. VN-voedselkonvooien zijn dit jaar elf keer aangevallen, de laatste keer gisteren. Daarbij gingen trucks in vlammen op en ging 340 ton voedsel verloren.

In Uruzgan hebben coalitietroepen donderdag 32 Talibaanstrijders gedood na een aanval. In Herat werden vannacht bij een offensief 30 Talibaan gedood. (AP, Reuters)