1,3 miljoen voor lunch met Buffett

Voor een powerlunch met de rijkste man ter wereld, Warren Buffett, is 2,1 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) geboden op internetveiling eBay. Het hoogste bod komt van de Chinese belegger Zhao Danyang. Dat bevestigt het bedrijf van Zhao, Pure Heart Asset Management, vandaag. Buffett doneert de opbrengst aan de Glide Foundation die maaltijden en medische zorg verstrekt aan armen in San Francisco.

De winnaar die op eBay de naam greenteabug gebruikt is algemeen directeur van een investeringsfonds in Hongkong. Daarvoor was Zhao eigenaar van een elektronicabedrijf. Zhao, die zeven vrienden mee mag nemen naar de powerlunch, ontmoet Buffett in het New Yorkse restaurant Smith & Wollensky. Dat is een van de bekendste steakhouses in New York. De lunch vindt ieder jaar in mei plaats.

In 2007 lunchte Buffett met Mohnish Pabrai. De Amerikaanse belegger bood daar toen 650.000 dollar voor. Het jaar daarvoor was voor 600.000 dollar ook al een Chinese zakenman de gelukkige.

De veiling op eBay, die vrijdagavond om 7 uur eindigde, bestaat al sinds 2000, toen Buffett via zijn vrouw Susan in contact kwam met dominee Cecil Williams van de Glide Methodist Church, tevens oprichter van de Glide Foundation. Sindsdien is via de internetveilingen 4 miljoen dollar op de bankrekening van de liefdadigheidsinstelling gestort.

Warren Buffett is recentelijk door het Amerikaanse tijdschrift Forbes uitgeroepen tot de rijkste man ter wereld. Hij passeerde Microsoft-oprichter Bill Gates. Hij is eigenaar van investeringsfonds Berkshire Hathaway, dat ooit begon als textielonderneming, maar al snel overstapte op financieringen.

In mei maakte Buffett bekend dat hij Europese familiebedrijven wil overnemen.