1 kijken

De tijd stond even stil in de stationshal van Grand Central Station, New York. Merlin Daleman U.S.A. New York City, 16-03-07 De hal van Grand Central station. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

De stad als theater

www.improveverywhere.com

Grand Central Station, New York: het is druk als gewoonlijk, maar toch klopt er iets niet. Verspreid in de stationshal staan zo’n tweehonderd reizigers als levende standbeelden verstijfd op hun plek. De één nog met een kop koffie aan de mond, de ander in een innige afscheidspose. Alsof de tijd ‘bevroren’ is. Argeloze omstanders kijken alsof ze water zien branden. Het imposante schouwspel, waarin maar liefst tweehonderd vrijwilligers participeren, blijkt een grap van de theatergroep Improv Everywhere. Dit concept van Charlie Todd heeft als doel mensen te verbazen en vermaken met bijzondere ‘missies’ in de publieke ruimte. De grappen moeten de stad, als antwoord op het bombardement aan reclame-uitingen van het bedrijfsleven, in een sluier van humor hullen. Met de slogan ‘We cause scenes’ en de stad als theatervloer weet Improv Everywhere mensen op een bijzondere manier te bereiken. Door bijvoorbeeld het opvoeren van een spontane musical in een winkelcentrum, met een nepconcert van U2 of door met een zogenaamd Olympisch schoonzwemteam te oefenen in een stadsfontein. (KP)