Zelfgemaakte tomatensoep

1 liter groentenbouillon2 kilo tomaten2 uien4 tenen knoflook20 gram boterolijfolie (extra vergine)1 citroenca. 1 eetlepel suiker6 eetlepels fijngehakte platte peterseliezout en versgemalen peper

Tomatensoep is een van de meest gegeten soepen in ons land. Vaak komt hij uit een zakje of uit blik. Er zijn grijsharige mensen die zweren bij de smaak van Unox, omdat zij die als kind altijd te eten kregen.

De bedoeling van de tomatensoep van dit recept voor 4-6 personen is dat er van die soep een bekerende werking uitgaat. Niets lekkerders dan tomatensoep die met de hand gemaakt is.

Kerf met een mesje het vel aan de onderkant van de tomaten in en leg ze even in kokend water. Verwijder alle velletjes en ook het groene oogje waar het steeltje heeft gezeten. Snijd de tomaten in vieren. Snipper de gepelde uien en hak twee knoflooktenen klein. Verhit de boter en vier eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit de uisnippers op een laag vuur zacht en glazig. Voeg de knoflook en de tomaten toe en roer ze door de gebakken ui. Bak de tomaten ongeveer 7 minuten en roer ze tijdens het bakken om.

Giet de helft van de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Temper het vuur en laat de tomaten ongeveer 20 minuten heel zachtjes koken. Rasp intussen de schoon geboende schil van de citroen. Leg de schilletjes in een kom. Voeg twee knoflooktenen uit de knijper, drie eetlepels olijfolie en twee eetlepels citroensap toe. Pureer de zacht geworden tomaten en uien in de soeppan met behulp van bijvoorbeeld een staafmixer. Giet de rest van de bouillon erbij en voeg de suiker toe. Breng de soep aan de kook. Proef de soep en voeg naar smaak zout, versgemalen peper en wellicht nog wat citroensap toe. Schep de fijngehakte peterselie door de ingrediënten in de kom en voeg zo veel olijfolie toe als nodig is om een dikke groene saus te verkrijgen, die gremolata wordt genoemd. Verdeel de soep over kommen of diepe borden. Schep in elke kom soep een flinke lepel gremolata.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker