Weer lek in damwand bij Noord/Zuidlijn

Bij een bouwput van de Noord/Zuidlijn aan de Sixhavenweg in Amsterdam-noord is vrijdagavond een scheur in de damwand ontstaan. Hierdoor loopt, volgens de politie, water de bouwput in.

De bouwput bevindt zich in de buurt van de Sixhaven aan de monding van het Noordhollandsch Kanaal, direct tegenover het Centraal Station. Een deel van de jachthaven is sinds 2006 in gebruik als bouwdok voor de tunnelelementen voor de toekomstige Noord/Zuidlijn van de Amsterdamse metro.

Een booteigenaar hoorde in de Sixhaven „een luide knal en zag een rimpeling in het water”, vertelt de woordvoerder van de Amsterdamse brandweer. Toen de man met een paar omstanders naar de damwand liep, zagen ze water door de damwand komen. Vervolgens hebben ze de politie gebeld. De brandweer doet samen met de aannemer en de Dienst Milieu en Bouwtoezicht van de gemeente onderzoek naar de precieze toestand.

Eerder deze week zijn vier panden aan de Amsterdamse Vijzelgracht ernstig verzakt door een lek in een damwand.

De Noord/Zuidlijn is een metrolijn waarvan de bouw in april 2003 begonnen is. Oorspronkelijk voorzag men een opening in 2011 van de lijn, maar als gevolg van verschillende tegenvallers – waaronder problemen bij de werkzaamheden onder het Centraal Station – is de verwachting dat de lijn pas in 2015 zal zijn voltooid.