Vleugje hitte

Rond de Middellandse Zee is de zomer, na haperingen in mei en begin juni, nu volledig losgebarsten met vrijwel overal 30 tot lokaal 40 graden. Wij gaan een vleugje van die hitte meekrijgen. Tijdens de eerste dagen van de komende week staat, aan de voorzijde van een depressie ten noordwesten van de Britse eilanden met een uitloper tot bij Marokko, namelijk een zuidelijke stroming. Deze voert hete lucht van boven Zuid-Europa (en Afrika) steeds verder noordwaarts.

Vanmiddag ligt de depressie nog ver weg, voor de Canadese kust, maar ze komt rap dichterbij. Een ‘eerste’ lagedrukgebied bij Schotland zorgt in het binnenland eerst nog voor een bui, maar verder schijnt de zon regelmatig bij zo’n 21 graden en een matige tot krachtige zuidwestenwind.

Vanavond, vannacht en morgen zijn er regelmatig opklaringen. Morgen wordt het met de zonnige perioden en een zwakke tot matige zuidwestenwind 19 graden op de Wadden tot circa 23 graden in Limburg. Vanaf maandag posteert het ‘Canadese’ lagedrukgebied zich ten noordwesten van de Britse eilanden. De wind komt bij ons langzaam in de zuidhoek terecht, op woensdag in de zuidoosthoek, en de temperaturen beginnen aan een forse opmars.