Televisie Voorkeur

Live verslag van de Nationale Veteranendag. Ned.1, 12.40-15.00u. den haag veteranen dag serie portretten voor z foto rien zilvold Zilvold, Rien

Actualiteiten

NOS Nationale Veteranendag. Rechtstreeks verslag van de jaarlijkse Veteranendag in Den Haag, met o.m. het defilé door de Haagse binnenstad. Ook wordt uitgezonden de documentaire Geen dag zonder Fak-Fak, over de mannen van de Charlie Compagnie, een van de compagnieën van het zesde Infanterie Bataljon Oranje-Gelderland, dat tussen nov. 1960 en nov. 1962 Nederlands Nieuw-Guinea moest beschermen tegen aanvallen uit Indonesië. Ned.1, 12.40-15.00u.

Documentaire

Vranckx: Undercover in Tibet. Tash Despa ontsnapte tien jaar geleden uit het door China bezette Tibet. Hij werd Brits staatsburger en keerde terug naar Tibet om er drie maanden lang undercover te werken aan deze reportage, op zoek naar bewijzen van de ‘culturele genocide’ waarvan de Dalai Lama China beschuldigt. Een nomadisch leven is er niet meer bij voor de Tibetanen. Ze zijn ondergebracht in ommuurde huiskampementen mijlenver van de bewoonde wereld. Tash zoekt en vindt getuigenissen van foltering, van pesterijen, van gedwongen sterilisatie en van hoe China Tibet opslokt en leegzuigt. België 2, 20.10-20.40u.

Admiral Zheng He: Eunuch und Feldherr der Meere. Documentaire over de Chinese zeevaarder Zheng He, die in 1405 het commando kreeg over de zeevloot waarmee Ming- keizer Yongle de bevolking ‘aan de andere kant van de wereld’ de pracht en beschaving van China wilde laten zien. Doel was de mensen ervan te overtuigen dat ze hem als ‘zoon van de hemel’ moesten eren. De vloot bestond uit driehonderd reusachtige schepen. Zheng He bereikte de kust van Afrika en zijn schepen en hun lading oogstten verwondering en ontzag, maar nergens bleek de bevolking bereid het gezag van de Chinese keizer te accepteren. Uit woede daarover besloot de keizer de schepen én alle kennis over de techniek van het bouwen en varen te laten vernietigen. Arte, 23.10-1.45u.

amusement

Najib Amhali: Most wanted. Registratie van deze theatershow van cabaretier Najib Amhali uit 2004. Recensent Henk van Gelder schreef erover in deze krant: ‘Bijna twee uur lang maakt hij grappen over zijn vakantie in Marokko (waar 42 neven en nichten rekenen op een uit Nederland meegebracht cadeau), over de uitzwaaiclown die klaarstaat voor kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers, de voordelen van pistoolbezit en nog veel meer. Zoals het gebrek aan seksuele voorlichting in Marokkaanse kring en wat de iman daarover zou zeggen. (...) Met de snelheid van de straat en de swing van de betere stand-up kan Amhali honderduit vertellen – met een plastische expressie en veel stemmetjes.’ Ned.1, 20.25u.

Top Golden Years. Derde aflevering van een tiendelige serie muziekprogramma’s met beeldfragmenten – soms nog nooit eerder vertoond – uit het TopPop-archief. Vanavond: Frankrijk, met muziek van o.a. Julien Clerc, Les Poppys en Lio. Presentatie: Ad Visser. Ned.3, 23.50-0.20u.

kunst en cultuur

Glastonbury 2008. Verslag van dit jaarlijkse popfestival. Met optredens van o.a. Crowded House, James Blunt en Black Kids. In de middag een gesprek met Duffy over haar eerste festivaloptreden later op de dag. In de avond: Amy Winehouse, Hot Chip en Buddy Guy. En een gesprek met Jay-Z. BBC 2, 17.15-18.25u. en 22.30-23.30u. Na 1.00u. highlights.

Robeco Summer Night. Live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Klassieke muziek en moderne dans door Het Nationale Ballet, Amsterdam Sinfonietta en cellist Pieter Wispelwey. O.m. een uitvoering van het videoballet Live van choreograaf Hans van Manen en een soloballet, speciaal voor deze avond gemaakt en gedanst door Nanine Linning. Ned.2, 21.15-22.45u.

sport

Tennis: Wimbledon Rechtstreeks verslag van de wedstrijden op Net 5, 13.00-17.55u. of BBC 2, 13.00-13.45u. en BBC 1, 13.45-18.25u. Samenvatting in Wimbledon update, Net 5, 23.15-0.15u. en in Wimbledon today, BBC 2, 23.30-1.30u.

Studio Sportzomer. Praatprogramma vanuit Zwitserland rond het EK voetbal. Presentator Jack van Gelder ontvangt Tonny Bruins Slot, ooit assistent-trainer van Johan Cruijff in Barcelona, Cor van der Geest, vader en coach van de judoka’s Dennis en Eelco van der Geest, en Edwin Winkels, correspondent in Spanje. Ned.1, 22.45-23.35u.