Steun Baskisch referendum

Het Baskische regioparlement heeft gisteren ingestemd met het voorstel van de nationalistische regiopresident Juan José Ibarretxe om een referendum te houden over de afsplitsing van een Baskische staat.

Het voorstel haalde het met een minieme meerderheid van één stem. De doorslag gaf de steun van de ‘Communistische partij van het Baskische land’. Deze partij wordt gezien als de politieke tak van de afscheidings- en terreurbeweging ETA. Justitie begon eerder dit jaar een procedure om deze partij te verbieden.

De wijze waarop het referendum tot stand is gekomen, is volgens de centrale regering-Zapatero in Madrid in strijd met de Spaanse grondwet. Een volksraadpleging is volgens haar alleen geldig als zij met steun van het landelijke parlement plaatsheeft. Dat is niet het geval.

De regering zal nu bij het Spaanse Constitutionele Hof beroep aantekenen tegen het besluit van het Baskische regioparlement. Zolang deze beroepszaak loopt mag het referendum, dat Ibarretxe voor volgend jaar heeft gepland, niet worden gehouden.

Het besluit van regiopresident Ibarretxe om de plannen voor een referendum door te zetten, leidde de afgelopen maanden tot veel kritiek van de niet-nationalistische partijen in Baskenland en de rest van Spanje. Daarin wordt de regiopresident verweten tegen de grondwet te handelen en bovendien de steun van een partij te gebruiken die het geweld van de ETA weigert te veroordelen.

Ook binnen Ibarretxes eigen partij, de Baskisch nationalistische PNV, heeft het doordrukken van de afscheidingsplannen geleid tot verdeeldheid. Bij de landelijke verkiezingen van afgelopen maart verloor de PNV stemmen. Ibarretxe, die vier jaar geleden al een nederlaag leed in het Spaanse parlement met een onafhankelijkheidsplan dat zijn naam draagt, besloot echter de plannen voor een referendum door te zetten.