Stavanger culturele hoofdstad

De Noorse stad Stavanger is in 2008 de culturele hoofdstad van Europa, samen met haar Britse zusterstad Liverpool. Onder de noemer Fairytales in Landscape presenteert de Noorse stad zich als een kunstzinnige plaats bij uitstek. Het evenement opent met een spectaculaire uitvoering van een nieuw toneelstuk van de Noorse auteur Jon Fosse. Zijn nieuwste werk Deze ogen speelt zich af in een nieuw amifitheater aan een fjord, de Lundsneset bij Hundvåg, en zal worden uitgevoerd door het toonaangevende Rogaland Theatre. Regisseur van Deze ogen is Oskaras Korsunovas. Wie trouwens met het vliegtuig naar Stavanger gaat, kan om te beginnen al vanuit de lucht een gedicht lezen dat is geschreven met witgeverfde hooibalen die zijn neergelegd op groen grasland. Arne Garborg schreef over Noorwegen de volgende regels: „There rises form the sea a country of elves/ With peaks and moorland.”

Stavanger culturele hoofdstad 2008: Fairy Tales in Landscape, 16 t/m 24 aug. Inl. stavanger2008.no