Spanje is in balans

De Spanjaarden van bondscoach Luis Aragones beschikken over de meest gebalanceerde formatie van het EK. Naast wereldkeeper Iker Casillas staan in elke linie spelers van topformaat. Sterke en grote verdedigers als Carles Puyol en Sergio Ramos zijn meester in het uitschakelen van hun directe tegenstanders. Op het middenveld lopen naast de Braziliaanse breker Marcos Senna, creatieve voetballers als Andres Iniesta, Xavi Hernandez en Cesc Fabregas rond. Voorin staat een klassespits Fernando Torres klaar om op ieder moment toe te kunnen slaan. De wijze waarop de Spanjaarden de bal rond laten gaan is imponerend. De Russen liepen zich in de halve finale helemaal stuk op het one touch spelletje van Spanje. De Spanjaarden zijn op hun best als ze vanuit een vroege voorsprong de tegenstander weg kunnen counteren. In dat opzicht is het wegvallen van topscorer David Villa een groot verlies voor Spanje. De historie spreekt in het nadeel van het Zuid-Europese land. Spanje wacht al sinds het EK van 1964 op een nieuw internationaal succes. Op de momenten dat iedereen een topprestatie van ze verwacht, laten de Spanjaarden het meestal afweten. Zo ook in de EK-finale van 1984 tegen Frankrijk. Aan de ploeg van Aragones om alle clichés een keer te logenstraffen. (KG)