Slappe kitsch

Fleurs de Nuit van BadgleyMischka

In 2006 lanceerde BadgleyMischka zijn eerste signatuurparfum, gecreëerd door Richard Herpin, onder de artistieke leiding van Mark Badgley en James Mischka. Een paar maanden geleden werd hun tweede parfum uitgebracht, deze keer gecreëerd door parfumeur Rodrigo Flores-Roux. Niemand kan verwachten dat elke klap een daalder waard is, maar toch is het een teleurstelling te moeten constateren dat BadgleyMischka het beter bij die eerste geur had kunnen laten. Ze zijn zo veelbelovend begonnen dat deze onverwachte afgang dramatisch en schrijnend kan worden genoemd.

BadgleyMischka, het parfum, is een mooi technisch hoogstandje; de geur blijft lang hangen en schakelt moeiteloos en soepel door de verschillende versnellingen, met amber en fruit als inleiding en tot slot een stabiele, droge sandelhouttoets die zacht nagloeit op de huid als een weldadig zonnebad. Herpin creëerde een parfum die het merk perfect belichaamt. Deze geur drapeert zich om het lichaam, net als de luxueuze gewaden die deze ontwerpers ook produceren zich tegen borsten en dijen aanvleien.

Nu komen ze hiermee! Hoe je het ook bekijkt, het blijft verbijsterend. Waar zal ik beginnen? Hiermee dan: twee Amerikanen uit Illinois en Wisconsin die hun parfum ‘Fleurs de Nuit’ noemen? Deze pretentieuze Franse naam zegt veel over de algemene kunstmatigheid van dit project. Pr-machines zijn altijd dol op melodrama, maar het persbericht over Fleurs de Nuit bereikt een absoluut hoogtepunt in de kitsch: „We bevonden ons in een prachtige maanverlichte tuin en werden betoverd door verrukkelijke witte bloemgeuren en onwerkelijk licht. ‘Fleurs de Nuit’ heeft dat hemelse en dramatische moment perfect gevangen.” (Na dit gekunstelde citaat volgt: Mark Badgley en James Mischka – alsof ze de woorden samen en gelijktijdig hadden uitgesproken.) De tuin waarover zij spraken ligt in India, zo beweren ze. Niets aan dit parfum doet ook maar in de verste verten denken aan India, net zo min als er iets Frans aan te ontdekken valt. Het Pr-team dat deze onzin samenstelde, had best iets origineler kunnen zijn: „We waren aan het surfen over de ringen van Saturnus, toen we werden geraakt door neutronenstralen: ‘Fleurs d’Asteroids’ vangt dat onvergelijkbare moment!”

Vooral het luchtje zelf had een beetje originaliteit goed kunnen gebruiken. Het ruikt naar goedkope natuurmaterialen, een onvoltooide mix van middelmatige jasmijn en synthetische perzik. Een fruitshake waarvan de geur uren blijft hangen tot het afglijdt naar die van de gemiddelde allesreiniger. Het is een parodie op luxe, het is slap en het is kitsch en wat nog het meeste verbazing wekt; als je ‘Fleurs de Nuit’ wilt vergelijken met een echt hoogwaardig, luxueus designerparfum uit Amerika, zou je een uitstekend parfum als ‘BadgleyMischka’ kunnen proberen.

Chandler Burr

©2008 Chanler Burr, New York Times Vertaling: Kathelijne Vet

Fleurs de Nuit van BadgleyMischka

    • Chanler Burr