Schildklierhormoon

In zijn column van 21 juni schrijft Dick Swaab in Zaterdag&cetera dat vrouwen die tijdens de zwangerschap schildklierhormoon gebruiken, een grotere kans hebben op een lesbische dochter, geboren uit die zwangerschap.

Als dit zo is, dan hebben veel vrouwen die dit hormoon slikken mogelijk een probleem. Vooral vrouwen die moeite hebben om homoseksualiteit te aanvaarden. In Nederland gebruiken ongeveer 270.000 vrouwen schildklierhormoon.

In een publicatie uit 2007 verwijst Swaab naar een onderzoek van Ellis en Hellberg uit 2005. Ze zochten naar relaties tussen medicijnen die tijdens een zwangerschap waren gebruikt en de seksuele voorkeur van het uit die zwangerschap geboren kind. Zij ondervroegen een groep moeders van studenten, en daarnaast ook een groep moeders uit een groep ouders van homoseksuele kinderen.

Zes moeders (3,1%) van de groep van 196 biseksuele/lesbische dochters gebruikten schildklierhormoon. Daarnaast slikten nog eens zes moeders (5,2%) van een groep van 114 lesbische vrouwen het hormoon. En van de groep 3.241 heterodochters waren 31 (1%) moeders die schildklierhormoon gebruikten tijdens hun zwangerschap.

De moeders uit het onderzoek waren zwanger in de jaren vijftig, zestig en zeventig. De behandeling in die jaren bestond uit een scala aan soorten schildklierhormoon, dierlijk en synthetisch, vaak met onbekende inhoud en hoeveelheid, en in allerlei combinaties. De norm van toen, een grove 3- tot 4- voudige dosis van de huidige richtlijn, is niet te vergelijken met de behandeling in 2008.

We weten nu dat tijdens de zwangerschap van moeders met een schildklierstoornis, zorgvuldige dosisverhogingen van schildklierhormoonmedicatie broodnodig zijn voor een ongestoorde ontwikkeling van de foetus.

Swaab baseert zijn uitspraak op de 12 (6+6) moeders van biseksuele en/of lesbische dochters. De onderzoekers schrijven nochtans dat er voorzichtig omgesprongen moet worden met de interpretaties van deze kleine aantallen. Meer onderzoek is nodig. De stelligheid waarmee Swaab beweert dat het gebruik van schildklierhormoon tijdens zwangerschap de kans op het krijgen van een lesbische dochter vergroot, is dus misplaatst. En veroorzaakt nodeloos onrust bij veel vrouwen die zwanger willen worden of nu zwanger zijn.

    • Kiek Zwolsman