Ruhrtriennale

Jonathan Capdevielle en Catherine Robbe-Grillet in een toneelscène uit ‘Une belle enfant blonde’ van Gisèle Vienne. Foto AFP Jonathan Capdevielle et Catherine Robbe-Grillet interprètent une scène de "Une belle enfant blonde", pièce conçue par la Française Gisèle Vienne et présentée le 16 juillet 2005 à la chapelle des Pénitents blancs à Avignon, dans le cadre du 59ème festival de théâtre. AFP PHOTO ANNE-CHRISTINE POUJOULAT AFP

Vlak over de grens met Nederland in het Duitse Ruhrgebied vindt elk jaar het opera-, theater- en muziekfestival de RuhrTriennale plaats. Steden als Recklinghausen, Gelsenkirchen en Bochum bieden op industriële locaties voorstellingen aan. De RuhrTriennale 2008 heeft als thema Aus der Fremde. Onderwerpen als migratie, ballingschap, vervreemding en onthechting binden de ruim dertig uitvoeringen samen. Intendant is de befaamde Duitse regisseur Jürge Flimm. Van Nederlandse zijde zal regisseur Johan Simons aanwezig zijn die een toneelbewerking maakt van Vergeten straat (Vergessene Strasse) van de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon. De Vlaamse choreograaf Alain Platel speelt met zijn dansgezelschap Les Ballet C. de la B. Pitié! Erbarme Dich! op muziek van Bachs Matthäus Passion. Dit jaar is regisseur Luc Bondy eregast van het festival met twee regies: König Lear van Shakespeare en La Seconde Surprise de l'amour van de Franse schrijver Pierre Marivaux. In het literaire programma zal de auteur Cees Nooteboom voorlezen uit zijn Gesamtwerk.

22 augustus t/m 5 oktokber. Inl. ruhrtriennalle.de